středa 10. května 2006

Pan Kováček

Aby třeba někoho nenapadlo, že blbý jsou u nás v podniku jen ženský...

Pan Kováček je mistr na slévárně. A jelikož je strašně chytrej, ví, že je pro bezproblémový chod podniku naprosto nezbytnou postavou. Jen mi není jasné, jak je možné, že mu při jeho vysoké inteligenci nedošlo, že chod podniku není bezproblémový ani s ním...


Tento týden mám takovou malou premiéru - prvně chodím na noční směny. Od svých kolegů vím, že noční směny jsou ubíjející záležitost. Ne snad proto, že jsou noční - jen se tu prostě nic neděje. V noci pracuje jen ta část strojů, kterou by se nevyplatilo každé ráno rozhýbávat a tedy na noc vypínat. Tyto stroje tvoří zhruba třetinu vybavení dílny a vyznačují se jistou svéhlavostí. Ta se projevuje zejména proměnlivou kvalitou odlitků, které ze strojů padají. Někdy se projeví i tak, že odlitek je potřeba z formy vytloukat kladivem...


Včera...tedy vlastně předevčírem...prostě minulou směnu jsem byl svědkem jednoho projevu svéhlavosti našich nízkotlakých licích strojů. Na jednom z nich se slévači pokoušeli rozjet výrobu jakýchsi mohutných pístů. Nezdařilo se - první kus byl porézní, nicméně první kusy se stejně vyhazují a tenhle první kus nevykazoval žádný defekt mimo normu. Druhý, třetí, čtvrtý...a pak každý další z celkem asi šesti odlitých kusů bylo potřeba z formy vyjmout výše zmíněným násilným způsobem, protože odlitek byl na formě silou poměrně mocnou držen šesticí vyhazováků, které si bůhvíproč prorazily cestu materiálem odlitku.


Pak na scénu přišel mistr slévač Kováček. V kleštích držel jeden z odlitků, koukal na něj a při tom hučel do jednoho ze slévačů, jestli by mu náhodou nemohl říci, co že to tomu odlitku vlastně je. Kdyby ten odlitek neviděl, tak prosím, ale když ho drží v ruce tak snad koukne a vidí ne... No asi ne... Verdikt zněl: "Máte přehřátou formu."


Jeden ze slévačů mu poměrně logicky oponoval tím, že kdyby byla forma přehřátá, skončil by proražen vyhazováky už první kus. A to se nestalo.


"Kdyby to bylo tuhý, tak to neprojde skrz." prohlásil a absolutně při tom ignoroval fakt, že foirma je už na pohled dost do vrtule a ten odlitek se tak na jádře formy může kousnout prostou torzí tak silně, že ty vyhazováky klidně skrz projdou. Celý svůj výstup efektně zakončil sprškou invektiv na adresu slévačů: "Sakra chlapi, za co tady berete ty nehorázný peníze - přehřát formu a pak lejt takovýhle sračky dokáže každej vokurka. Když ti řikám, že je to přehřátý, tak je to přehřátý. Nech to tam dýl, vono to pude."


Slévač rezignovaně pokrčil rameny, nechal to tam dýl dle pokynu svého mistra, ale vývoj situace pokynů mistra nedbal a ono slibované zlepšení nám nepřinesl. Odlitek byl ve formě příliš dlouho, díky smrštění se k formě přitulil tak láskyplně, že už nešly rozdělit ani tím kladivem...

6 komentářů:

  1. Docela depka, ne? Ještě větší než v pakárně :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Depka?Člověče vůbec... Já ti nemám páru, jak je to možný, ale já se těm lidem směju. Zrovna Kováček, jakkoliv se snaží dělat voli ze všech okolo, většinou udělá toho největšího ze sebe... To je krásná dovednost, ne? ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. ad.GalahadTak to jsem rád, že to bereš takhle! ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. To víš......nervovat se kvůli tomu by nemělo smysl. A když si zachováš dobrou náladu, nasereš tim víc lidí, než kdyby si každýho na potkání seřval... ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Nomen omen?Ochotně uvěřím, že pan K. je pako, ale popisovaný výjev by si žádal doplňující informace:
    1. Tato procedura se prováděla poprvé, nebo už někdy předtím?
    2. Velel ji Mr. K. poprvé?
    3. Kde byla vlastně chyba, že se to tak chrulo? V technologii nebo v lidech?
    4. Předpokládám, že nějakého technologa máte. Co tomu říkal?

    OdpovědětVymazat
  6. Jago,1) Tento odlitek se u nás odlévá něco přes půl roku. Čili nic nového.
    2) Mr.K tomu poprvé nejspíš nevelel, protože ve firmě pracuje několikrát déle, než toho půlroku
    3) Kde přesně byla chyba čert ví. Osobně bych si vsadil na deformaci formy. Je dost velká a k jejímu zajištění slouží 4 vodicí tyče, které jsou od sebe poměrně daleko. Mezi nimi si ten materiál dělá v podstatě co chce.
    4) Technologa máme. Ale... Náš podnik si hraje na trojsměnný provoz, ale jenom pro někoho. To znamená, že noční směny se týkají pouze slévačů a mezioperační kontroly. Cídírna, nástrojárna, údržba a technologie noční neslouží. Takže technolog tomu neříkal vůbec nic...tedy ne přede mnou. Nicméně další směnu byl problém vyřešen, takže se s tím nejspíš nějak porvali...

    OdpovědětVymazat