čtvrtek 10. ledna 2013

Dostavba Temelína

Nadpis by mohl budit dojem, že se jdu projednou nechat unést politickou vlnou a vynadat příkladně Rakušanům, že už jsou s tím odmítáním atomu ale vážně trapný. Není tomu tak. Jde o záležitost soukromou, jejímž zveřejněním si na sebe vědomě pletu bič. 

4/14







Nemám ve zvyku dávat si na Nový rok spolu se sektem hromadu zběsilých předsevzetí. A to, co tady na sebe teď prásknu vlastně ani nemá nic společného s nějakým Novým rokem. Nejprve vysvětlím, co je myšleno tou v nadpisu zmíněnou dostavbou Temelína. V obci modelářské se výraz Temelín používá pro pojmenování modelu, jehož stavba se neúměrně jeho složitosti protahuje. Důvody bývají různé. Tím nejčastějším bývá nečekaný problém, na který modelář při stavbě narazil. Jindy to může být jakási konstrukční nejasnost, jejímž následkem se modelář začne topit v podkladech. Obdobně funguje sháňka po nějakém aftermarketu, nebo prostě jen nedostatek času.
Já během loňského roku zabředl do popsaných potíží poté, co jsem na přelomu jara a léta několikrát odjel na služební cestu, kam si modely beru a jejich stavbou krátím dlouhé chvíle na penzionu (když se tam teda zrovna nechlastá, protože má někdo narozeniny, protože někdo před odchodem pořádá good-bye party, protože má někdo čerstvě narozené dítě, protože se někdo oženil, protože má někdo jmeniny, nebo protože se zrovna potkaly žízeň a Plzeň). To má však drobný háček v tom, že na penzionu jsem sice schopen model slepit, s barvením je to horší, neb se svojí stříkací pistolí jsem tam závislý na malých tlakových nádobách se vzduchem, které jednak dávají proměnlivý tlak a nedají se regulovat a navíc rychle dochází. Takto jsem tedy pár modelů slepil a odvezl domů k dalšímu zpracování, na které obvykle nebyl čas, a na další služebku si vzal jiný, který skončil stejně. Byly celkem čtyři - možná pět - a všechny se pak připojily k dalším, které už se z nějakého důvodu doma válely. Níže najdete jejich seznam spolu s aktuálním stavem.


  1. Phantom FG.1 - Fujimi 1/72; hotová hrubá stavba v surfaceru
  2. Spitfire PR.XI - MPM 1/72; částečně sestavený kokpit, v polovinách trupu vlepeny výfuky
  3. Hawker Hurricane Mk.I - Hasegawa 1/72; hotová hrubá stavba, spodní plochy nabarvené
  4. SAS Pink Panther - Tamiya 1/35; Ready to fight!
  5. Sopwith F.1/3 "Comic" - Roden 1/72; trup a spodní křídlo pohromadě, částečně v barvě
  6. Supermarine Type 300 - CMR 1/72; hrubá stavba prozatím bez výškovek
  7. MiG-21PF - Fujimi 1/72; Ready to take off!
  8. Short Sunderland - L`Arsenal 1/350; hotová hrubá stavba 
  9. Seafire Mk.Ib - AZ model 1/72; hotová hrubá stavba v surfaceru
  10. Fairey Fulmar - Směr 1/72; hotová hrubá stavba
  11. F4U-1A Corsair - Tamiya 1/72; Ready to take off!
  12. Spitfire LF Mk.IXe - Sword 1/72; slepený kokpit a křídlo
  13. Avro Vulcan B.2 - Dragon 1/200; hotová hrubá stavba v surfu
  14. Zlín Z-142 - Hobby Boss 1/72; Ready to take off!
Ještě zmíním Aston Martin DB5 od Airfixu - ten je také v pokročilém stádiu rozpracovanosti, ale vzhledem k tomu, že jsem na něm začal pracovat před necelými dvěma měsíci, za Temelín bych ho ještě neprohlašoval.
A proč to píšu. Učinil jsem celkem závažné rozhodnutí:
Během roku 2013 nezahájím stavbu žádného nového modelu, pokud výše zmíněné nebudou dokončeny.
Z uvedeného připouštím pouze tři dvě výjimky:
  1. Pink Panther je od počátku stavby pojat jako součást většího celku - dioramatu. Náleží k němu podložka, o níž mám v tuhle chvíli sice zevrubnou představu, jak by měla vypadat, netoliko však povědomí, jak to udělat. Součástí dioramatu budou také tři figurky vojáků SAS, u nichž je třeba přikročit k relativně zásadním úpravám. Jak podložka, tak figurky stojí mimo hru, protože v opačném případě bych se neúnosně zazdil.
  2. V případě pořádání společné patlací akce s klubovým bratrem zde se občas objevujícím pod nickem Petr3342 lze se dohodnout na konkrétním modelu, který budeme stavět oba (tedy něco jak před cca čtyřmi nebo pěti lety pořádaný Hon na upíry, při němž jsme si jen tak z hecu střihli stařičký model Vampiru od firmy FROG)
Třetí výjimkou měly být abstinenční příznaky v případě akutního nedostatku Spitfirů. Příkladně loni jsem nedokončil ani jednoho, což je trochu na pováženou. Nicméně v seznamu výše se nachází hned čtyři, k takto závažným potížím by tedy nemělo dojít.
Nuže - během posledních tří let se mi dařilo dokončovat šest modelů ročně. Zdá se tedy, že mám co dělat nejen letos.

10 komentářů:

  1. hele veliteli...

    to myslíš vážně???????

    jsem se z toho opotil...
    není to nakažlivé?
    já si dát takovéhle předsevzetí, a s mou momentální stavěcí rychlostí, no to už do smrti nic nezačnu....

    OdpovědětVymazat
  2. Myslim. Ono když máš porůznu po bytě rozstrkaných skoro 20 rozestavěných modelů, tak je to dost naprd, protože je to obzvláště neskladný a parádu to zrovna taky žádnou nedělá.
    Hele koukni se, v jakym stavu ty modely jsou - krom Spitů LF.IX a PR.XI je to všechno sestavený a něco dokonce už i v barvě. A třeba toho Corsaira jsem tam vůbec nemusel psát, protože toho nejspíš dorazim dneska.
    Já jsem optimista, náčelníku;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Galahad, ospravedlňujem sa za komentár trochu mimo témy, ale mám otázku: Mám doma jednu nepostavenú Čajku (Polikarpov I-153) 1:48. Stavať ju už asi nikdy nebudem, takže ju rád darujem. Nemáš záujem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čtvrtkovou Čajku, jo? Čípak je to výrobek, smím-li se zeptat?

      Vymazat
    2. Takáto: http://www.gdkits.com/images/1872.jpg
      Na krabici je nálepka AMC Slaný. Flashback, limited edition 999. Je v tom Resinový kokpit a lyže od Aires a kovové doplnky od Eduarda.

      Vymazat
    3. Inu...jestli se jí mocí mermo chceš zbavit, tak se jí ujmu... Ale řada na ní přijde nejdřív příští rok;-)

      Vymazat
    4. OK. Ale sľúb, že raz ju tu krásne postavenú ukážeš! ;-)
      (najlepšie vo fínskych farbách, ale netrvám na nich)

      Mail na teba nemám, pošlem ti správu na fejsbúku.

      Vymazat
    5. No jasně, že bude finská. Mně se shodou okolností ta finská taky líbí víc... Je taková barevnější.

      Vymazat
  4. Hezké rozhodnutí. Budeme sledovat a fandit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli je to rozhodnutí hezké nedovedu posoudit. Ale když se podívám, kolika krabic se zbavím a kolik místa si doma uvolním, praktické je na beton;-)

      Vymazat