sobota 4. února 2006

Hlubina Myšlení

"Tak například jistá rasa pandimenzionálních hyperinteligentních bytostí si kdysi postavila obří superpočítač zvaný Hlubina Myšlení, aby jim jednou provždy spočítal definitivní odpověď na základní otázku života, vesmíru, a tak vůbec... Po sedm a půl milionu let Hlubina myšlení počítal a počítal, až nakonec oznámil odpověď: 42"

Celkem nedávno jsem se zmínil o tom, že jsem si tedy také už konečně přečetl Stopařova Průvodce po Galaxii. Výše citovaná pasáž o superpočítači, počítajícím definitivní odpověď na základní otázku života, vesmíru, a tak vůbec se mi velmi zalíbila a já mockrát dumal, jestli takovou ptákovinu vymyslel Adams sám nebo se někde nechal inspirovat. Myslím, že už jsem na to přišel...


Před pár dny se mi dostala do ruky kniha amerického humoristy Davida Barryho nazvaná "David Barry v kyberprostoru". Dlouze vzpomínal na začátky Billa Gatese a jeho mrkvosoftu reprezentované operačním systémem MS-DOS - Dozvíme se, že MS-DOS 1.0 uměl napsat tohle: "A:\" a na naše příkazy reagoval takto: "Bad command or file name". Verze 1.1 uměla nové písmenko (C:\) až počítačoví nadšenci dospěli někam k verzi 3.7 jejíž pomocí už šli spouštět nějaké programy a Bill Gates dospěl do stádia, kdy si pořídil své 217. soukromé letadlo... Ale o tom někdy jindy.


David Barry ve své knize zmínil i přístroj, který byl zřejmě byl předobrazem Hlubiny myšlení. Určitě jím mohl být. Jmenoval se Codebreaker a někdy před Druhou světovou válkou si ho postavili Američané, aby jejich tajné službě pomohl dešifrovat nepřátelské depeše. Jeho historickým posláním se stalo dešifrování kabelogramu odeslaného z japonské admirality japonskému velvyslanci do Washingtonu, jehož obsahem bylo potvrzení začátku válečných operací proti USA. Američané tento kódovaný kabelogram zachytili 3. prosince 1941 a ihned ho dali k přelouskání Codebreakeru. Codebreaker byl úžasný stroj - na dešifrování dokázal pracovat 24 hodin denně (aniž by si udělal pauzu na kávu nebo si odskočil na záchod) až do března 1944, kdy to vzdal. Nicméně jeho práce úplně zbytečná nebyla - během této doby totiž dokázal v šifře objevit slovo "Tokyo" a toto identifikoval jako město v Asii. Tato informace se pro válečné úsilí spojenců ukázala býti klíčová a naprosto nepostradatelná...

6 komentářů:

  1. Zajímavá informace,ale něco mi nesedí.
    Zaprvé: odposlouchat kabelogram asi nebylo tak jednoduché, spíš bych sázel na radiodepeši.
    Za druhé: Proč by měla takovou zprávu sdělovat japonskému velvyslanci japonská admiralita? Něco jiného by bylo, kdyby ji odeslalo japonské ministerstvo zahraničí, které k tomu bylo jedině příslušné. Admiralita možná mohla informovat námořního přidělence.
    Za třetí: Japonský diplomatický kód Američané prolomili.
    Za čtvrté: Zajímalo by mě, na jakém principu tato pre-Hlubina myšlení pracovala. V té době dominovala ve výpočtech mechanika (třídiče děrných štítků, tabelátory a různá udělátka se složitými převody), takže informace o tom, že stroj pracoval bez přestávky několik let (a co obsluha?), je poněkud neuvěřitelná.
    Za páté: Proč by racionální Američané několik let živili tým lidí takovou neperspektivní prací, jakou bylo dešifrování morálně zastaralé zprávy?
    Sorry, ale mám dojem, že si to pan Barry přinejmenším trošku přifabuloval. Ale zajímavé to je.

    OdpovědětVymazat
  2. Cituji "Sorry, ale mám dojem, že si to pan Barry přinejmenším trošku přifabuloval."

    reaguji "Sorry mám dojem, že od Dave Barryho nikdo, v četně Dava Barryho samotného, nic jiného nečeká" :o)

    OdpovědětVymazat
  3. Well,asi jsem to sežral i s navijákem, ale proč si, probůh, vymýšlel D.B. neexistující příběh?

    OdpovědětVymazat
  4. Inu Jago......musím se přiznat, že jsme se pokusil o co nejpřesnější přepis toho, co napsal Barry, protože lépe bych to asi stejně nenapsal. Mám pocit, že dost z těch nepřesností pramení, spíš než z Barryho fabulace, z toho, že ten text neumím nazpaměť... Ale stejně do toho moc rejpeš Jago...;o)

    OdpovědětVymazat
  5. Já už nebudu,čestný zákopnický! :-))

    OdpovědětVymazat
  6. Maxwell......si tě ohlídá ;o)

    OdpovědětVymazat