sobota 16. dubna 2005

Sparta vs. Slávie

aneb Fandíte svým nebo nesnášíte Spartu?

V tom je totiž dost podstatný rozdíl. Řeč je samozřejmě hlavně o klubech z Prahy (co je třeba fanouškům Budějek do Sparty...). No - hlavně o Slávii... Zeptejte se sparťana, proč fandí Spartě a dozvíte se, že Sparta je jediný pořádný klub v Čechách. Zeptejte se slávisty, proč mu pro Slávku srdce plane a on začne: "Protože Sparta..."


Včera odpoledne, po těžkém, leč příjemném dni zasedl jsem k počítači a pročítal blogy, které považuji za zajímavé a na které se rád vracím, protože mne pobaví, poučí, či jinak pozvednou ducha. A na blogu petulka's diary mi okamžitě padlo oko na článek jménem Sparta (http://petulka.bloguje.cz/136533_item.php). Protože vím, že dotyčná je slávistka, tak nějak mi došlo, že to chvalozpěv nebude. Nebyl. V článku se dovídáme několik zajímavých rádoby faktů o letenském klubu, které mají potenciál z jednoho udělat slávistu, pokud článku uvěří.


Dozvídáme se, že je to tým blbů, že je to tým komunistů, že je to tým, jehož fanoušci mu fandí jen a jen proto, že vyhrává... Něco takového může napsat jen člověk, který o Spartě nic neví, protože:


1) Sparta byla založena v roce 1893, s komunismem tedy nemůže mít nic společného. Ani rudé dresy nelze připisovat sympatiím k této ideologii. Rudé dresy si totiž v roce 1906 tehdejší klubový prezident Petřík vyhlédl v Anglii, konkrétně v londýnském Arsenalu.


2) Sparta není tým blbů. Traduje se, že Sparta byla založena partou dělníků (Slavia partou studentů), to ale ani v nejmenším nikomu nedává právo pochybovat o inteligenci sparťanů jako takových, protože mezi slova "dělník" a "blbec" nelze vkládat znaménko rovnosti.


3) Sparťanští fandové svému klubu nefandí ani zdaleka jen proto, že je  Sparta nejlepší tým v lize. Podíváme-li se do historie klubu, zjistíme, že v letech po druhé světové válce klub častěji měnil jméno, než získával titul mistra ligy, přesto své fanoušky měl. V roce 1975 Sparta dokonce sestoupila do druhé ligy, přesto jí fandové zůstali věrni...


V 50. a 60. letech byla daleko více "v kurzu" Dukla. Jako armádní klub měla tu výhodu, že pokud chtěla získat nějakého fotbalistu z jiného klubu, stačilo mu poslat povolávací rozkaz... Zde lze spatřit souvislost s bodem 1) - Jako armádní klub byla za totality daleko více protěžována právě Dukla...


Vše, co jsem chtěl tímto příspěvkem říci, se dá shrnout asi takto. Ubohá a zavženíhodná není Sparta ani její fanoušci. Ubohý a zavrženíhodný je ten, kdo fandí Slávii (komukoliv jinému) tak, že řve "sparťani sou buzeranti" Závěrem dávám k dispozici odkaz na klubové stránky Sparty, kde se o historii klubu, jeho úspěšných i slabších obdobích dozvíte více:


http://www.sparta.cz/apl/historie_1.asp#5

8 komentářů:

  1. SpartáááááááááBohužel..k naší fotbalové lize mám tak malou důvěru, že dneska místo sledování derby jdu do kina na Pád Třetí říše...ke sledování Pivoligy se vrátím teprve v okamžiku, kdy koletní vedení fotbalového svazu zasedne k výročnímu zasedání v Pankrácké věznici. Takže možná nikdy. Nechci nikoho urazit, ale člověk který si ještě dneska dělá starosti s nějakým ligovým výsledkem je nevyléčitelná naivka. A vzhledem ke svým tisíci hodinám
    na různých fotbalových stadionech si myslým můžu dovolit poznamenat...fandění bez provokování soupeřových fanoušků (těch málo inteligetních, sešívaných , podezřelých hasičů nevalného charakteru) by bylo jako pokoušet ....no...sprchovat se v pláštěnce (což není přesně to co jsem chtěl říct..:o)) ...takže..až budou Obst, Košťál, Károlyi, Macela a další bručet..tak Lets´ go Sparta! A smrt Slávistům! (tedy..s výjimkou mého otce, tomu nechť věčné Slávistické porážky jen život ztrpčují...:o))

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím,ale doplňuji. Provokování fanoušků protivníka patří k věci. Když se hrála v Praze kvalifikace na ME '04 Česko - Holandsko. Postávali jsme tak s kamarádem na václaváku a řikali si, že tolik zaměstnanců technických služeb pohromadě se hned tak nevidí...
    Ale to, co dnes hojně předvádí velké množství slávistů, vypadá jak špatný vtip.
    Otázka: Jaký je rozdíl mezi fanouškem Sparty a Slavie?
    Odpověď: Žádný. Když se jich zeptáte, proč fandí těm svým, oba začnou mluvit o Spartě...

    OdpovědětVymazat
  3. HahaMno já budu koukat, protože si myslím, že snad jediný zápas za půl sezóny není zkorumpovaný a to právě derby. Protože uškodit v derby jednomu týmu je tak viditené a snadno postihnutelné až se mi nehcce věřit, že by to někdo riskoval.

    OdpovědětVymazat
  4. Já bych taky koukal, kdybych měl v práci televizi... Bohužel nemám, a tak toho bůra, co dnes Slávka dostane, uvidím až ve zprávách...

    OdpovědětVymazat
  5. Neexistují špatné odpovědi, existují jen špatně položené otázkyFandím svým, chudému mančaftu z krajského města...
    Ale srdcem jsem odjakživa Sparťan!

    OdpovědětVymazat
  6. Já jsem Sparťan,ale to asi průměrně svůj myšlenkový potenciál využívající člověk poznal. Nijak skalní, ale Sparťan... A dost mi vytáčí, když na Spartu někdo plive jen proto, že sám umí ... no ...víš co...u Jany si psal, že si to měl doma...;o)))

    OdpovědětVymazat
  7. PročProč?
    Sparta je parta teplejch nafoukanejch komunistickejch buzerantů,kteří mají inteligenci nenarozeného prasete.

    OdpovědětVymazat
  8. Chucky,s provokativním zívnutím Ti sděluji, že zapadáš do modelu...

    OdpovědětVymazat