neděle 24. dubna 2005

BOLT THROWER

War Metal z Anglie

Skupina Bolt Thrower vznikla v roce 1986. Založili ji kytarista Barry Thompson a baskytarista Gavin Ward, ke kterým se o malinko později přidali zpěvák Alan West a bubeník Andy Whale. Původně death-metalová partička vydala první album v roce 1988 a neslo poetické jméno "In battle there is no law" Kapela si vytvořila svůj vlastní styl, který budiž zván war metalem. Tento styl je prezentován zejména válečnickými texty a názvy alb. Bolt Thrower své příznivce oblažují alby, nesoucí názvy: The 4th crusade, ...For victory, Mercenary, Who dares wins,... Kompletní diskografii skupiny najdete zde:


http://www.metalblade.de/BoltThrower.html


Je tam i něco historie, takže pokud ve vás můj článek vzbudí zájem, můžete se zde o kapele dozvědět více, jestli ne všechno. Pokud nevládnete angličtinou, můžete se o Boltech něco dočíst zde:


http://www.allmetal.cz/recenze.php?id=150


Historie skupiny ale není přesně to, čím se chci zabývat. Už proto, že málokdo si nějakou takovou partu zamiluje pro způsob, jakým získala bicáka, nebo o něj naopak přišla. To, co posluchače zajímá především je celkem samozřejmě hudba samotná. (Když hrajou blbě, mohl by ten výše zmíněný bicák být zlatý s televizí místo hlavy a stejně by do něj ani nekopli...) A hudba, kterou produkují Bolt Thrower je dobrá. Jejich kousky jsou plné chytlavých, naléhavě znějících kytarových linek, ze kterých cítíte nervozitu vojáka v zákopu, kterého za chvíli poženou do útoku na bodáky. Baskytara, jež supluje zvuk zuřící bitevní vřavy, se produní celým albem takřka bez pauzy. Sám za sebe musím ocenit fakt, že Alan West (jistou dobu ho nahradil Karl Willets) zpěvem rozhodně neplýtvá a dává poslucači prostor si zvuk drcených nástrojů vychutnat do poslední kapky. Pokud bych měl některé písničky vyzdvihnout nad jiné, asi bych vybral No guts, no glory z alba Mercenary. Začíná efektně salvou z děla, po které následuje stejně efektní basová linka občas proložená kytarovým sólem. Velmi povedená je také Inside the wire, která je uvedena stylem sice provařeným, ale osvědčeným (nemá cenu být originální za každou cenu a šťourat se ve fungujícím...), kdy kytara začne hrát základní linku. Tato linka se opakuje a s každým dalším opakováním se ke kytaře přidává další nástroj, nejprve baskytara, poté bicí... Obě skladby si shodou okolností můžete poslechnout právě na stránce Metalblade. Našel jsem stránku, na které najdete pět studiových alb a dvě kompilace Bolt Thrower. Tady ji máte:


http://www.emusic.com/artist/10558/10558667.html


Závěrem jedno zbožné přání. V Čechách už koncertovala nejedna metalová legenda a nejedna se sem chystá. Bože dej, ať i kroky Bolt Thrower namíří do těchto končin...

Žádné komentáře:

Okomentovat