neděle 25. února 2007

Všechno stranou!!

 

DEATHMATCH

Pardubičák už zase hecuje! A zase se mu to daří... Tentokrát jsme se na základě toho hecování dohodli, že si dáme takový malý modelářský deathmatch. Oba postavíme model téhož letadla ideálně od thož výrobce a s tím se posléze sejdeme na nějaké neutrální soutěžní půdě. Kdo dopadne lépe, nečekaně se stane vítězem a ten druhý mu... to bude předmětem dalších jednání.

Výběr typu trval poměrně dlouho. Dalo totiž celkem dost práce shodnout se na typu, který máme ob a ještě není slepený. Jako první přišel s návrhem Pardubičák. Líbil by se mu Spitfire FR Mk.XIVe od Fujimi. Tomuto návrhu jsem bohužel nemohl vyhovět, protože tento model sice mám, leč konvertovaný na FR.18 (ne, že by to bylo poznat podle něčeho jiného, než sériového čísla...) a ještě navíc se mi ho podařilo nepříjemně zčubit! Stříkal jsem model bezbarvým lakem a jelikož jsem použil akrylový a barvy, které byly pod ním měly syntetický základ, tak pod lakem popraskaly. Na první pohled to sice není vidět, ale vylézt s tím na veřejnost, budu nazván kačenkářem a modelářskou obcí se o mne roznesou sprosté vtipy. Kontroval jsem Seafirem Mk.III . Ten máme oba a dokonce oba ještě v krabičce. Pardubičák prohlásil, že by ho nestihl kloudně dodělat, protože mu na něj chybí základní doplňková sáda - odvaha. Dalším návrhem byl Spitfire Mk.I . Ani do toho se mu nechtělo, protože právě jeden dodělává. S úsměvem na tváři mi navrhl Spitfire PR Mk.IV . S úsměvem proto, že tuhle chuťovku nikdo nedělá a stavba modelu tohohle éra by se rovnala sebevražednému scratchbuiltu. Na to jsem pro změnu nepřistoupil já a když už jsme byli v tom rejpání, nadhodil jsem jako téma ke zpracování strategický bombardér Avro Vulcan . V tu ránu Pardubičáka smích trochu přešel.

Abych to zkrátil. Dohodli jsme se na Spitfiru PR Mk.XI . A tak trochu taky na PR.19 . A ve vzduchu ještě jako nedořešený visí Spitfire F.21 ... Nicméně - jelikož u Spitu PR.19 se jaksi neshodneme na výrobci a Spitfiry PR Mk.XI a F.21 jsou oba short-runy (kteréžto stavebnice staví dvě do půl roku jenom ortodoxní vyznavač S/M praktik), zřejmě pokorně zůstaneme u PR.XI.

Tak... uvažuji o tom, že bych si pro účely deathmatche založil novou rubriku a do ní vkládal zkazky o průběhu stavby. Když budu mít náladu, tak třeba i s fotkama... Než začnu stavět, rozmyslím si to. Výsledek poznáte...

50 komentářů:

  1. Mohl by jsi to tam vložit aspoň by bylo možné sledovat jak se to s tebou vyvíjí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mistře...něco takovýho jsem právě měl na mysli... Ale nejsem si jist, jestli to nebude odvádět moji pozornost od stavby;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jak dlouho vlastně trvá taková stavba od vytažení z krabičky po poslední dotek ruky modeláře?

    OdpovědětVymazat
  4. Báro...model srovnatelný s tím, pro který jsme se rozhodli, jsem stavěl zhruba před rokem a půl a trval mi čistého času tak dva měsíce. Kdybys ho chtěla vidět, tak ho najdeš v rubrice \"Vopeřenci\" v článku nazvaném \"Fůrie\";-)
    Jinak ale záleží na tom, jak se stavebnice povedla výrobci. Občas totiž stačí zatřepat krabičkou a vypadne z ní hotový model. Jindy je ale potřeba některé věci dodělávat nově a hodně tmelit a brousit a tmelit a brousit a tmelit a brousit a ... prostě na tom člověk skoro nechá ruce.

    OdpovědětVymazat
  5. Joa pak stačí na finále se na to křivě podívat, něco pokazit a všechno je v háji. Ale nápad je to dobrej, jak jinak se porovnat než na stejném modelu?

    OdpovědětVymazat
  6. Právě, právě......doplňkový sady jsme nechali jako ryze dobrovolnou záležitosť. Ale to je jen drobný detail;-)

    OdpovědětVymazat
  7. Základní doplňková sada je asi nutná, ještě byste měli dořešit, co ten, co prohraje... ale rubriku bych fakt přivítal, zajímavé by bylo \"vidět\" pokroky... u mě tedy z nostalgie (když jsem koukal na ty předešlé fotečky, ani nemám chuť něco začínat:))

    OdpovědětVymazat
  8. Rubriku ano!Už se těším. Pro inspiraci dám jeden odkaz, tenhle šikula \"CrimsonSky\" staví počítač ve stylu DOOM 3 a je to NÁÁÁŘEZ!!!
    http://www.hardforum.com/showthread.php?t=802808&page=1&pp=20

    OdpovědětVymazat
  9. Galahade Galahade...ánšto potrefená husa se dycinky ozývá...

    nezbývá mi než tu taky utrousit písmenko...

    koukám, že jsi ten hec vzal opravdu vážně, ale uvědomuješ si, že teď už se z toho nevykroutíme??? ;-(

    no a co se výběru soutěžní předlohy týká.... co tak vymlasknout všechny tři kousky? ;-) abychom vyloučili náhodnou indispozici... :-))

    pro Báru... podle mě nejlepší \"maso\" je vacuform... to je báječná stavebnice, kde si díly nejprve sama vystrouháš z \"trochu\" křivé destičky, a co tam nenajdeš, uděláš z vlastních zásob... takový DoDoSam ;-))

    OdpovědětVymazat
  10. Kamio, Gombo... když tedy jinak nedáte;-)

    Petře... všechny tři? Ty jsi ortodoxní vyznavač Sado-Masochistických praktik?

    OdpovědětVymazat
  11. depa... já jsem přece ortodoxní vyznavač spitůůůůůůů :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Jo......a při stavbě mnohých z nich se oddáváš sado-masochismu!:-P No...ale nejsem na tom lépe;-)

    OdpovědětVymazat
  13. když to bereš takhle.....

    ale ne, spity si vychutnávám, na to bláznění si beru jiné...

    však ty víš, co mám na mysli... ;-)

    OdpovědětVymazat
  14. Jo...vim...Ale to bych nezmiňoval. To už je totiž na svěrací kazajku!;-)

    OdpovědětVymazat
  15. ale no tak!

    dyk to byl jen vacuform.... :-)))

    OdpovědětVymazat
  16. Ale jakej?!vzpomeň na první slova ze stavebního návodu: \"Vezměte si dvě plastové desky tloušťky 0,6mm...\"
    ...a pod tim stručný popis výroby kopyta!

    OdpovědětVymazat
  17. hele... nevymejšlíš ty si trochu moc? jak můžeš vědět co bylo v návodu? ty umíš rusky?

    :-)))

    OdpovědětVymazat
  18. :-))))Vymejšlet si? Vždyť sem citoval tebe;-))))

    Ale vážně - ty se pereš s vakuformem a na Seafire III od Pavly se necejtíš... nejni to divný?

    OdpovědětVymazat
  19. no jo... ale to je seafire!!!!

    co nějakej ruskej prototip... ten se zčubit může (a taky že zčubil)

    OdpovědětVymazat
  20. Jo takhleeee...tomu chápu... tomu chápu:-)))

    OdpovědětVymazat
  21. Petře3342, tos mi připomněl pravěké metody, kdy se kradly po institucích plastové tabulky (ty tenké 1mm), opatrně nahřívaly a natahovaly na kopyto vlastní výroby...

    OdpovědětVymazat
  22. jó.... tak tuhle úchylnost jsem už taky musel použít... :-)

    OdpovědětVymazat
  23. Petře...koukal sem na tu sadu na PR.IV... asi pudou... von je u toho Aboukir:-) Tomu asi neodolám...

    OdpovědětVymazat
  24. no vidíšjá ti pořád říkám, že to není vlastně žádná konverze :-))

    OdpovědětVymazat
  25. TAk jistě nebude, ne? Přece jenom to nemusí být zprávy o každém dílku co přilepíš :) stačí po každém druhém ;)

    OdpovědětVymazat
  26. Petře... nebýt toho Aboukiru, nevím nevím, jestli by se ti povedlo mne přesvědčit k řezničině...

    Mistře, ani nevíš, jak se mi ulevilo, že jsi tak benevolentní;-)

    OdpovědětVymazat
  27. tak co?na čem se domluvíme náčelníku?

    OdpovědětVymazat
  28. Petře...PR.IV a PR.XI?

    OdpovědětVymazat
  29. Spitfire - vzdycky si vzpomenu na toho blbecka, co moderuje (dokurvuje) vetsinu leteckych dnu (zaboha si ted nevybavim, jak se jmenuje) a Spritfire vyslovuje s oblibou Špitfýr......

    OdpovědětVymazat
  30. Terrynkoon bohužel nemoderuje jen přenosy leteckých dnů.... nedávno jsem ho bohužel slyšel i na záznamu z mezinárodní taneční soutěže... a protože jsem několik let závodně tancoval, měl jsem pocit, že se mi zbořil svět... jako by nestačilo, že mi mrví letadla.........

    OdpovědětVymazat
  31. já ho jednou v Roudnici chtěla inzultovat - nejdřív zplodil Špitfýry, následně pindal do celé muziky k bezmotorové akrobacii a pak udělal z Jirmuse Joža.

    OdpovědětVymazat
  32. Hele vy dva......neni náhodou Jirmus Petr?
    V každym případě - pokud jde o letecký dny - příkladně takovej CIAF, lámu nad těma komentátorama hůl. Lidem to podávaj jak debilům a ještě plácaj kraviny, takže mi u toho vždycky tekly nervy... Nikdy více!

    OdpovědětVymazat
  33. ono je to tezky. Kdyz na tyhle akce chodi rodiny s detma, ktery tam jdou - chvala bohu!!! - misto toho, aby je vzali do superhypermegagiga marketu na cely den a nemaji o letectvi paru krom toho, ze existuje, asi je problem vymyslet nejake komentare stravitelne pro navstevniky s rozhledem a zaroven pro totalni laiky. Me toci akorat tenhle dement, ktery ma chybu v kazde druhe vete, opeprene \"eeeeeeee\" a \"hmmmm\" a neustale kafra.

    OdpovědětVymazat
  34. Jo takhle......já mluvil spíš o televizních přenosech, páč na osobní účast to mam přecijen z ruky...

    OdpovědětVymazat
  35. v bedynce me to nebavi, potrebuju slyset ten kraval a sbirat kerosenky :)

    OdpovědětVymazat
  36. Jo kraváááál......no tak ten v telince chybí.
    Což mi připomíná - chvíli jsem měl plnej komp řevu leteckých motorů. Měl jsem tu dva průlety Spitfiru, měl jsem tu Starfightera jak startuje, Starfightera jak překonává zvukovou bariéru, Starfightera při průletu,... Ten měl zvláštní zvuk... kromě obvyklýho ječení tam bylo místy slyšet takový hučení, jako když foukáš přes hrdlo plastový lahve...

    OdpovědětVymazat
  37. plnymu kompu bengalu rozumim - mam takhle slozku s motorkama :) u letadel se omezuju na fotky :) ale v Roudnici ta silena rana pri zapnuti forsage pri pruletu Migu :) husi kuze. A startujici Mrija na Ruzyni byla taky prima

    OdpovědětVymazat
  38. Terrynko,dovedu si představit, že Mrija je bez toho sluchovýho vjemu poloviční...:-) Šest motorů je šest motorů.

    Co by taky moh bjet dobrej rachot - tankový motory. Kolega z práce byl na tankovym dnu v Lešanech - letos to muzeum dostalo bůhví od koho darem Centuriona. Kámoš slyšel z jeho útrob řvát 650 koní motoru RR Meteor a prej se tejden odkopával... nebo takovej Leylanf L60 z Chieftainu... noooo...

    OdpovědětVymazat
  39. tak do toho nevidim - troufnu si lehoucce machrovat na poli letadel a motorek, ale v tancich se vyznam asi jako v kvantove fyzice :)

    OdpovědětVymazat
  40. Terrynko......já sem původně čistokrevnej letadýlkář, ale... když oni ty tanky jsou takový...takový... správně zlý hromady železa!

    OdpovědětVymazat
  41. ne ze bych byla jemna slecna, spise naopak, ale tanky me proste ne a ne zaujmout :) V ramci spravedlnosti ale musim rict, ze nevim, cim me zaujala treba letadla - i kdyz na letectvi me nejvic bavi a zajima RLP :)
    no a s vasni pro moto jsem se zrejme narodila, v takove mire neni mozne ji nejak ziskat, nebo byt naockovana :)

    OdpovědětVymazat
  42. Já se do těch potvor taky nezamiloval na první pohled;-) Ale najednou to přišlo a já se v tom docela vyžívám... No to je fuk...

    Jaký motorky preferuješ? Já jsem v tomhle směru rovnoměrně rozmnělněn mezi italský motorky (italy rád nemam, ale designéři to jsou talentovaný) a custombiky...

    OdpovědětVymazat
  43. silnice a supersporty. Ceka me sezona na novem mazlickovi od Italu a natesena jsem priserne :)
    http://www.aprilia.com/modelli/road/modello.asp?id=63

    laskou cislo jedna ovsem stale zustava litrove SVcko od Japonciku :)

    OdpovědětVymazat
  44. Japonce nemusim......mi přijdou takový nějaký všichni stejný. Jistou vyjímkou by snad mohla být Hayabusa, ale ta je zas moc... nevychovaná. Na to já nejsem...

    OdpovědětVymazat
  45. tak na me zase po designove strance nebere :) a je to silena potvora

    OdpovědětVymazat
  46. No právě...Mi se líbí Monster! Matně...kecám - velmi jasně si vzpomínám, jak jsem s kámošima postávali před vchodem do budovy FS ČVUT v Praze 6-Dejvicích a mezi všema možnejma tříapůlovejma jawama a mustangama a Simsonama a čízama se jeden krásnej žlutej Monster objevil. Jeden z kámošů se na tu výstavu podíval a řiká: \"Tady je dneska motorek, co?\"
    Druhej se zálibně zahleděl na přítomnou Ducnu a prohlásil: \"Já vidím jednu!\"

    OdpovědětVymazat
  47. Monster je klasika :) ovsem u dabelskych Dcek bych si vybrala 966 a nebo novou 1098S

    OdpovědětVymazat
  48. eeee??????motorky??? nějak se nechytám... to jsou ty auta, co už na ně nezbyly kola a došel plech?

    OdpovědětVymazat
  49. 966 hezká...ale na můj vkus moc oblečená;-) ...jestli se mi teda vybavila správná motorka...

    Petře...i tak se to dá říct...

    OdpovědětVymazat