středa 14. února 2007

Hezkého Valentýna...

...Vám přeje Královský obrněný sbor

Po boji dlouhém a krvavém podařilo se mi dostavět model britského pěchotního tanku Valentine Mk.I. Model je v měřítku 1:72 a jeho výrobcem firma Italeri hádejte odkud. Italský ležérní přístup k práci je na modelu znát. Během stavby jsem narazil na několik komplikací větších či menších - všechny však měl na svědomí fakt, že výrobce je lempl a na nějaké studium podkladů před zahájením výroby modelu z vysoka kašle.

Nicméně - každý výrobce má svůj rukopis a k Italeri patří právě tenhle... řekněme nadhled. Vzhledem k tomu, že nabízí atraktivní typy za ceny více než přijatelné, člověk lecjakou chybku ochotně přejde mávnutím ruky... Plánek při stavbě člověk stejně používá vlastně jen pro orientaci, vzorník barev u kamuflážních schémat ignoruje úplně... jen na těch obtiscích by to chtělo správné barvy - tam se totiž chyby odstraňují poměrně obtížně... Tak obtížně, že se na to člověk obvykle radši vykašle...

Stavba sama o sobě proběhla celkem bez problémů. jediný zádrhel nastal, když mi z uzavřené krabičky zmizel výfuk a já ne a ne a nemohl přijít na vhodnou náhradu. Nakonec to vyřešilo párátko, rybinka vyříznutá z výstražné desky, kousek pláště z plechovky od piva a nemalé množství tmelu... Velice příjemně překvapilo uspokojivé slícování pojezdů s jehož sestavením nebyl problém (přitom je známo, že s pojezdem jsou problémy vždycky !) Celkem překvapilo i hezké zpracování interiéru věže. Je to sice samoúčelné, protože dovnitř není vidět, ale je příjemné vědět, že nás výrobce neodbyl (Odbyl! Ale vybral si to jinde...) Při pohledu na strohý exteriér tanku jsem prohrabal vrakoviště a doplnil čtveřici kanystrů, zbytek článků pásů ze stavebnice a nějakou tu srolovanou plachtu... Hned je to živější...

Chtělo by se mi trochu rozebrat zbarvení, leč nemohu - zde výrobce třeskutě zklamal a popis vozidel, jejichž kamuflážní schémata nabízí, je velmi strohý. V krabičce najdeme dvě vozidla v pouštním zbarvení, jedno zelené sloužící v roce 1944 v Anglii a na závěr jedno, jež bylo na základě Lend-Leasu dodáno Rudé armádě - rovněž zelené. Pro svůj model jsem zvolil jedno ze dvou pouštních zbarvení: Tank sériového T27314 a bojového jména "Hawkhurst IV" s nímž se jeho posádka účastnila bojů v Gazale v květnu roku 1942. Jediná informace o zařazení vozidla, kterou jsem schopen podat, je, že zřejmě sloužilo u 7. obrněné divize - vzhledem k tomu, že to byla jediná britská obrněná divize sloužící tou dobou v Africe, a tak všechny tanky logicky náležely právě jí, je tato informace naprosto nedostatečná...

Něco z historie - na začátku byla soukromá iniciativa firmy Vickers-Armstrong, která na vlastní triko vyvíjela konkurenta již vyráběných tanků Matilda . Výrobce se snažil výhodně zkombinovat konstrukční prvky křižníkových a pěchotních tanků - výsledkem byl tank, který byl zhruba stejně velký jako Matilda, zhruba stejně rychlý jako Matilda, úplně stejně vyzbrojený jako Matilda, ale lehčí a křehčí než Matilda - 16 tun Valentinu oproti 27 tunám Matildy. Z tohoto úhlu pohledu se zdá, že pokus o výhodnou kombinaci skončil nezdarem, ale faktem je, že Valentine měl díky své nižší hmotnosti lepší průchodivost terénem a mimo silnice dosahoval vyšší rychlosti. Nebyla sice nijak závratná, ale oproti slabým 10 kilometrům za hodinu, kterých v terénu dosahovala Matilda... Byl také levnější a konstrukčně jednodušší. V kombinaci s vidinou narůstající drtivé síly německých obrněných vojsk tyto faktory způsobily, že britské ministerstvo války Valentine přijalo a schválilo pro sériovou výrobu.

Pro zajímavost - někteří mají tendence spekulovat o původu jména tanku Valentine. První verze praví, že jméno je výsledkem recese některého z odpovědných pracovníků War Office, který takto vtipně zareagoval na fakt, že projekt byl schválen na svatého Valentýna. Proti hovoří fakt, že na razítku, kterým schválení projektu dostalo punc oficiality, bylo datum 10.2... Jako pravděpodobnější se jeví verze druhá, podle které byl tank pojmenován dle šéfkonstruktéra příslušného útvaru firmy Vickers-Armstrong Sira Johna Valentinea Cardena, který měl tento, jakož i další tanky firmy Vickers-Armstrong na svědomí.

anface

bok

 

 

14 komentářů:

  1. Máš pravdu, tenhle Valentine je jediný hezký, moc se ti povedl :))

    OdpovědětVymazat
  2. Valentýnek je hezoučkej. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Galahade, náramně se ti povedl. Nechtěl bych jej potkat v poušti... a ten popis, klobouk dolů. A za \"Italský ležérní přístup k práci\" máš u mě výbornou. Zapsáno do indexu, odchod! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jak odchod...?Já jsem tady doma:-))) A tebe by to mohlo zajímat - víš, že právě Italové je v té poušti potkávali (pro ně) až nepříjemně často...:-))))

    OdpovědětVymazat
  5. Hezká práce.Škoda, že nešla udělat otevřená věž, aby bylo vidět i ten interiér. Jednou jsem viděl, jak modelář z perfektně postaveného modelu letadla udělal skvělé dioráma na téma přistání \"na břicho\". Že by Tvůj Valentine dostal pancéřovkou ... ?

    OdpovědětVymazat
  6. Nedostane......to ho spíš vsadím do diorámy, jejíž součástí bude vyhořelý vrak italské Sahariany nebo Autoblindy a parta vysmátých Angličanů:-)

    Věž šla udělat otevřená, ale jednak k tomu nebyl důvod a pak - je sice hezké, že věž interiér má, ale je to k ničemu, když zbytek vozidla nikoliv a otevřené to stejně nechat nelze...

    OdpovědětVymazat
  7. Congratulation!!!Posílám velikou gratulaci ke kulatinám, těch 50000 na počítadle vypadá opravdu pěkně. Pokud jsi byl kdysi zapít 2000 přístupů, tohle bude i s ohňostrojem!

    OdpovědětVymazat
  8. Báro......jako zkušený blogger počítadlo slavím jen virtuálně. Třeba teď bych se moh virtuálně zničit tisícem panáčků padesátivoltové švestičky;-)

    OdpovědětVymazat
  9. Virtuálně tisícem panáčků??? Jak to budeš dělat? To mi teda virtuálně popiš.

    OdpovědětVymazat
  10. Báro......nechám si o tom zdát třeba;-)

    OdpovědětVymazat
  11. A to jo!Tím pádem i ta virtuální kocovina je celkem slušně snesitelná :))

    OdpovědětVymazat
  12. Jo to je......a taky je levná:-)

    OdpovědětVymazat
  13. Jsem rád,že jsem i já k těm 50000 přispěl svou troškou do mlýna, neboť vrak italské Sahariany, Spity a padesátivoltovou švestku - tu já můžu:)

    OdpovědětVymazat
  14. Kamio......taky jsou to všechno kvalitní záležitostě. Teda kromě tý Sahariany - ta bude jen kvalitně vyhořelá:-)

    OdpovědětVymazat