úterý 27. února 2007

Důsledky kvalitního vedení

 

aneb Poslední zhasne

Nebudu řešit, že mám tři šéfy, z nich jednoho skoro nevidim, druhej je tak křivej, že kdyby zbaštil hřebík, vysral by vývrtku a třetí je rozeřvanej jouda, co se neumí postavit za své podřízené... Vzhledem k tomu, že se mě to právě teď asi dotkne, mohl bych zmínit fakt, že kontrolu si u nás ředitel vydržuje jen proto, aby měl komu nadávat, ale i to teď nechám stranou. Sice to komplikuje život, ale více-méně se to dá považovat za malichernosti.

Naše firma slavně neprošla certifikačním auditem. A mě vůbec nepřekvapuje, že naše firma neprošla certifikačním auditem. U nás ve firmě se technicko-hospodářské útvary celoročně mezi sebou jenom štěkaj a hází špínu jeden na druhého (na slušnost si u nás hrajeme jen u oběda, když si popřejeme dobrou chuť). Smutným faktem je, že výroba postrádá jakýkoliv systém - vyrábí se u nás vlastně jen jakousi zvláštní setrvačností. To prostě ráno slévač přijde do práce, vidí na svém pracovním místě nějaké formy, tak do nich teda leje... A ono se třeba něco ujme a prodá. Systém bych v tom nehledal a hledat nedoporučoval. Jsem celkem přesvědčen o tom, že by firma certifikací třeba i s odřenýma ušima prošla, kdyby obchodní zástupce a syn majitele firmy (jinak typický příklad člověka, který udělal z rodinné vazby funkci) nezkoušel z auditorů udělat idioty a dokumentaci, která se běžně shromažďuje řádově měsíce, nezkoušel spíchnout na koleně za půl hodiny... Na nápravu jsme dostali devadesát dnů a o tom, jak reálná je možnost skutečně něco napravit si myslím svoje...

Dalším specifikem naší firmy je fakt, že zaměstnává cca 350-400 lidí, ale pokud bychom se pídili po tom, bez kterých zaměstnanců by se skutečně neobešla a kolik takových zaměstnanců má, dojdeme k číslu 6. Slovy šest! Šest slévačů, kteří už jsou takřka inventářem firmy. Šest slévačů, z nichž nejmladšímu zbývají dva roky do důchodu. Šest slévačů, které firma v nejbližší době nemá šanci nahradit. Toto tvrzení není pouhou efektní spekulací. naopak je důsledkem poměrně hluboké úvahy, jejíž základ tvoří především zjištění, že firma se je ani nahradit nesnaží. Ona naše firma se je totiž ani nesnaží doplnit srovnatelně kvalitními pracovníky, a tak jsou u nás na hale kromě těchto šesti pánů k vidění individua, která jsou drahá i za vzduch, který za směnu vydýchají.

Takže:

Pokud by někdo našel využití pro mladého, perspektivního, přiměřeně užvaněného absolventa střední školy technického zaměření, majícího roční praxi na pozici mezioperační kontroly ve slévárně hliníku... Neváhejte! Jeden se právě nachází na nepříjemně vratké bárce a teče mu do bot...

57 komentářů:

  1. Ojoj,mnoho chyb... já dělám do \"systému řízení\" (tj. mám to v pracovní náplni:), u vás to je všechno - podle tvé vývrtkové diagnózy úplně na hovbeles... chtělo by to rychle kotvu nahoru, zachránit co se dá a znovu vyplout. A to platí buď pro firmu nebo pro tebe. Ze zkušeností mohu říci, že podle toho, co píšeš, se už lije přes palubu, kapitán exemplárně trestá lodivoda, který na druhé straně vylézá okýnkem na jinou loď svého kámoše a protože komunikace funguje jak má, tak chlapci v podpalubí (slévači) stále ládujou uhlí pod kotel... Tahle loď je bez okamžitého skopnutí kapitána do vody a rychlé otočení kormidla-vyvážení, odsouzena k nájezdu na držku, čili na skalisko. Vyčkej do poslední chvíle, naslouchej, sbírej signály. Okamžik poznáš...
    Moc jsem ti nepomoh, ale zase jsem se vykecal, co? ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Kamio...pomoh-nepomoh... Jsem dost soudný na to, abych věděl, že tady si nejlépe pomůžu sám. A jelikož vidím jedinou cestou, jak si pomoci, vhodil jsem na konec spotu ten inzerátek...:-)))
    A klidně se vykecej... od toho tu ty komentáře jsou;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Třebase ozve nějaká profi dílna a nabídne ti dvojnásobek za to, že budeš skládat Spity;-))

    OdpovědětVymazat
  4. No...to by nebyl špatnej job...:-)))

    OdpovědětVymazat
  5. Jéžiš, co mi to připomíná?! Pojď k nám dělat školníka. Zaručuju ti, že se staneš jednou ze šesti nepostradatelných osob;o)

    OdpovědětVymazat
  6. Kopřivo...Myslím, že vím, co Ti to připomíná a právě proto k Vám školníka dělat nepůjdu;-)
    Ne vážně - nabídka je to lákavá, ale měl bych to domu kapku z ruky...

    OdpovědětVymazat
  7. Galahade,osud ti lehce naznačuje, že je nejvyšší čas začít se živit psaním dobrodružné literatury, potažmo scénářů k hollywoodským trhákům :))

    OdpovědětVymazat
  8. Počkejte... fakt???Já už začal celkem vážně uvažovat o té nabídce, kterou mi tu učinila slečna Žahavá...;-)))
    Neeee...kecám - jen jsem zase dneska chvíli mlátil hlavou do zdi, protože na mě (coby kontrolora) půlka firmy kašle a druhá sere... Takže mám trochu náladu dát firmě výpověď. A hodinovou!

    OdpovědětVymazat
  9. zdrhej, nebo cekej na odstupne :)
    napadne mi to pripomina mou siuaci loni - sralo se to v praci sralo, vyckavala jsem a vyckavala.. a pak jsem k vanocum dostala vypoved spolu s lejstrem o vyhlaseni konkurzu na zamestnavatele. Jedine pozitivni bylo to odstupne. Nicmene Kokoten bande najdes vsude :(

    OdpovědětVymazat
  10. Terrynko...máš nepochybně pravdu. Ale absence systému a kolegové-kreténi jsou věci, který snesu pouze odděleně. U svého současného zaměstnavatele jsem našel oboje...

    OdpovědětVymazat
  11. ja mam kreteny zakazniky a k tomu obchodni zastupce, kteri mi hazou klcky pod nohy. Mixnuto s neschopnym technickym oddelenim a systemem, ktery dodrzujeme pouze my ctyri dispeceri - dokonaly koktejl ! Alespon ze kolegy mam v pravde kolegialni :)

    OdpovědětVymazat
  12. Terrynko...ty děláš ve stejný firmě jako já??? Symptomy jsou náramně podobný...

    OdpovědětVymazat
  13. no, halu taky mame, dokonce tri, ale slevace jsem nezahledla, leda bysme meli najkou utajenou. Krom toho si nedovedu predstavit, k cemu by nam slevaci byli, takze se zacinam podivovat, ze jich par nemame - vedeme spoustu naprosto nelogickych a zbytecnych veci a funkci, tak jaktoze ne slevace ?! :-)
    Obavam se, ze symptomy nejsou prislusne k jedne firme, odvetvi, ale jsou globalni :(

    OdpovědětVymazat
  14. Terrynko,teď jsi mě otrávila:-( A jsem zvědav, co s tim teď provedeš...

    OdpovědětVymazat
  15. Cim? Sebranim iluzi o vyjimecnosti organizace prace u tveho zamestnavatele nebo informaci, ze vsude je stejne? To uz jsi tusil tak jako tak, ne?
    Mohu nabidnout nejaky protijed, treba Zivou vodu :)

    OdpovědětVymazat
  16. Beru!Posíláš to na dobírku nebo si pro to mam někam dojít?

    OdpovědětVymazat
  17. Ziva voda je draha, ve sleve mam ted akorat kavu od zida :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Terrynko,já si radši připlatim...;-)

    OdpovědětVymazat
  19. Ziva voda je draha a na kolkovanou zadost

    OdpovědětVymazat
  20. Terrynko,já tě radši uplatim;-)

    OdpovědětVymazat
  21. Si řekni... ty prodáváš;-)

    OdpovědětVymazat
  22. Zivou vodu prodavam za kapku chuti do zivota, deci radosti, ctvrt litru teseni se na veci budouci a barel vedeni, co si pocit se svym jsoucnem :)

    OdpovědětVymazat
  23. Takže Terrynko,Místo čtvrt litru na věci budoucí nabízím tři kapky chuti do života. Vědění, co si počít se jsoucnem mám pouze půl barelu a obávám se, že je nepřenosné:-( Nicméně nabízím místo něj půl deci radosti a další tři kapky chuti do života... Tak co?

    OdpovědětVymazat
  24. zni to slibne, jen se obavam, ze tyhle long drinky se michaji peclive na miru. Konfenkcni oblek taky sedi jinak, nez od krejciho z dobreho salonu...

    OdpovědětVymazat
  25. Terrynko......výhodou chuti do života a radosti je, že se dají do drinku kdykoliv přidávat, aniž by to negativně ovlivnilo jeho chuť...;-)

    OdpovědětVymazat
  26. jenze ingredience, z ceho uspesny a kvalitni napoj vznika, jsou individualni a v individualnim mnozstvi :)

    OdpovědětVymazat
  27. to vadi, protoze receptury jsou nesdelitelne a leckdy je nezna ani konzument, proste bud jsou nebo ne :)

    OdpovědětVymazat
  28. Mhm......ale zkoušet se to musí. Časem na tu správnou (recepturu) narazíš;-)

    OdpovědětVymazat
  29. Terrynko,nechceš pomoct?

    OdpovědětVymazat
  30. Jestli se dobře pamatuju......byla tu řeč o hledání receptury na nějakej luxusní long drink:-)

    OdpovědětVymazat
  31. potrebovala bych spis pomoc s likvidaci nekolika jedincu, kteri mi do toho long drinku kapou nepekne ingredience :)

    OdpovědětVymazat
  32. Máš na mysli ingredience......s příchutí Angostury?

    OdpovědětVymazat
  33. Terrynko......ale takovejch lidí je hrozně moc, ne?

    OdpovědětVymazat
  34. ani ne, ale par jedincu je kvalitnich :-)

    OdpovědětVymazat
  35. No když už,tak ať to stojí za to ne...;-)

    OdpovědětVymazat
  36. no jiste, kvantitu nahrazuji kvalitou :)

    OdpovědětVymazat
  37. Jistěěěě......tak je to správně, tak to má být!

    OdpovědětVymazat
  38. privitala bych zmrduproste zivotni prostredi, v tomhle pripade neuznavam ani kvantitu, ani kvalitu :-)

    OdpovědětVymazat
  39. Terrynko,má možnost ti pomoci je velmi omezená... Pokud by ses tedy nechtěla obklopit jen mnou:-D (za nikoho jinýho ručit fakt nemůžu;)

    OdpovědětVymazat
  40. mas snad tekutou formu, ze muzes obklopovat? :-) neco na zpusob ektoplazmy? :)

    OdpovědětVymazat
  41. Nooo...když už, tak spíš něco na způsob špeku:-D Ale nechytej mě za slovíčko... našel bych na sobě spoustu lepších úchopů;-)

    OdpovědětVymazat
  42. Nooooo......třeba kšandy:-)

    OdpovědětVymazat
  43. bomba, ksandy jsou uzitecna vec :)

    OdpovědětVymazat
  44. Jo...člověk je pak použitelnej jako jójo;-)

    OdpovědětVymazat
  45. Aha......a teď budem soutěžit, co je větší nevýhoda?;-)

    OdpovědětVymazat
  46. za nejvetsi nevyhodu povazuju to, co nas odlisuje od zvirat :) myslici mozek a slupku cloveciny

    OdpovědětVymazat
  47. Terrynko,myslící mozek je námět na delší diškuzi... Spousta lidí nemyslí a prochází jim to...

    OdpovědětVymazat
  48. No oni jo......netolika my, kteří s nima přicházíme denně do kontaktu nedej bože pracovního... a ještě jako podřízení...

    OdpovědětVymazat