sobota 26. března 2005

Bond ... James Bond

Najde se celkem dost lidí, kteří agentem Jejího Veličenstva opvrhují. Jako důvod nejčastěji uvádějí jeho za vlasy přitaženou dokonalost a nezničitelnost. Jako člověk, který ví o Bondovi kdeco, mohu zodpovědně (se škodolibou radostí) prohlásit, že ony důvody jsou poněkud povrchnější. Muži mu závidí jeho schopnost dostat do pelechu ženu bez většího úsilí. A ženy nemohou přenést přes srdce právě to "bez většího úsilí" ...

Nikdo ale nemůže popřít, že tato postava je fenomén, jež svou slávou překonává asi i Sherlocka Holmese. Zachraňuje svět už 53 let a nezdá se, že by měl někdy v blízké budoucnosti přestat. Pár všeobecně známých skutečností: Autorem je britský novinář, později agent námořní rozvědky Ian Flemming. Čerpal ze svých zkušeností, které získal právě coby příslušník tajné služby během druhé světové války. Z toho plyne, že postava Jamese Bonda se svému autorovi v mnohém podobá. Stejný původ (Oba jsou Skoti, Bond má navíc předky mezi frankofonními švýcary), stejné neřesti (ženy, víno a namísto zpěvu nadupaná auta)... Poměrně málo známým faktem ale je, že ani dvounulová sekce MI-6 není tak docela výmysl. Její struktura nápadně připomíná organizaci, která vešla ve známost jako organizátor mnoha tajných operací na území okupované Evropy během druhé světové války - SOE (Special Operations Executive). Existoval i člověk s "uměleckým" jménem "M" (dohlížel na výcvik a řekněme efektivní využití agentů) a existovala i zbrojní sekce, které se sice neříkalo "Q sekce", ale na svědomí má několik zajímavých zbraňových systémů, které si v nápaditosti s těmi filmovými nijak nezadají. Na svědomí má klasické zbraně, které ve velkém používala armáda (Sten gun nebo PIAT), ale pak všechno od svědícího prášku po výbušniny, které svou konzistencí připomínali třeba psí lejno...


Tolik k historii. Mezi lidem obecným přetrvávají některé mýty, ke kterým bych rád něco řekl a pokud možno je i vyvrátil.


1) James Bond není špión. Jeho služba vlasti se v principu daleko více blíží k vojenské nebo policejní službě. Má výcvik pro likvidaci nebezpečných osob, k čemuž má k dispozici ono povolení zabíjet. S tím získávání informací sice úzce souvisí, ale tato činnost nebývá jeho primárním úkolem.


2) James Bond není děvkař. Pro mnohé je to asi dosti překvapivá informace, ale jsem si jist, že po krátké úvaze dojdete k podobným závěrům jako já. Věc se má asi takhle - Divák nesleduje Bondův život den za dnem. Filmy, které nám Pinewood Studios předhazují jsou pouze epizody z jeho života. Pouze několik málo případů, které stojí za zmínku, které jsou dva, maximálně tři do roka. To tedy znamená, že James Bond sice najde v posteli minimálně dvě ženy za film, ale v celkovém součtu ja to zhruba 6 zářezů na pažbě za rok. Když si zajedete na nejbližší technoparty, získáte jich víc za víkend. Navíc se k tomu ke všemu přidává ještě skutečnost, že James Bond je vdovec. Ve filmu "On Her Majesty secret service" Bond, v podání George Lazenbyho, pojme za manželku dceru jednoho mafiánského bosse Tracy Vicenzo, aby mu ji ještě před svatební nocí vlastnoručně zabil Ernst Stavro Blofeld. V některých dalších filmech pak najdeme nějaké zmínky o její osobě (Dojemná scéna na začátku filmu "For your eyes only" ,ve které vidíme Bonda nesoucího květiny na hrob své zesnulé manželky)


James Bond, resp. bondovky jsou kromě jiného také továrnou na hvězdy. Je sice pravda, že tyto filmy na kontě moc Oscarů nemají (vzpomínám si pouze na jednoho, kterého dostal Paul McCartney za hudbu k filmu Live and let die), nicméně prohlásí-li někdo o sobě, že hrál v bondovce, má to v Hollywoodu a nejen v něm nezanedbatelnou váhu. Vezměme například Seana Conneryho - málokdo o něm věděl, než se na devět let stal představitelem Jamese Bonda a ačkoliv dle svých slov tuto roli nemá rád, nutno položit jednu řečnickou otázku: Kde by bez ní byl?


Závěrem pár slov o filmech a představitelích hlavní role. Lidé, kteří vědí o čem je řeč, když se řekne James Bond obvykle říkají, že nejlepší filmy natočil Connery. Osobně mám dojem, že příčina netkví ani tak v dokonalosti Conneryho, jako spíš ve výhodné kombinaci nedokonalého. Connery podle mne nebyl nejlepší představitel Jamese Bonda, ale "jeho" filmy měly nápad a originalitu, která ostatním už bohužel chyběla. Roger Moore, ačkoliv se velmi snažil a vytvořil iluzi takřka dokonalého anglického gentlemana, se na roli nehodil už proto, že byl blonďák. Navíc těch několik filmů, které natočil on bylo dost fraškovitých. O Lazenbym škoda mluvit - jeho film se do dějin kinematografie zapsal jeho hláškou mimo scénář ("To by se tomu druhýmu nestalo...") a neuvěřitelně špičatými koleny Diany Rigg (Tracy Vicenzo). Timothy Dalton - shakespearovský herec, který bral roli Jamese Bonda příliš vážně a na jeho filmech se to i podepsalo. A nakonec Pierce Brosnan - vynikající, pro roli jako stvořený a jen velmi obtížně nahraditelný - hrál ve špatných filmech. Totiž - americká produkce se na příbězích nepěkně podepsala - to, co Connery řešil důvtipem, Brosnan řeší samopalem...


Jo - ještě něco. Všimli jste si někdy, jak nápaditý je Bond při likvidaci padouchů? Jen jednomu se dostalo pohodlné smrti kulkou (tedy přesněji šesti kulkami... tím šťastným byl Carl Stromberg v "The spy who loved me"), všichni ostatní sešli z tohoto světa nějakým velmi nestandartním a většinou i dost nepříjemným způsobem...

10 komentářů:

  1. Privilegia a technické vymoženosti,snad jen o těch tu nebyla zmínka v překvapivě úplném pojednání. Technický rozvoj v posledních letech prožívá hotový boom a normální smrtelníci nemají nejmenší potuchy o nepředstavitelně neomezených možnostech zpravodajských služeb. Nic není nemožné - už před více než 30 lety, kdy jsem nějaký čas v té složce pracoval, jsem mohl přímo z ulice mluvit s kterýmkoliv místem na zeměkouli. Navzdory odtajnění většiny archivů jsou i dnes věci, které si každý zpravodajec vezme jednou s sebou do hrobu. Jinak by v něm byl dřív, než se naděje...

    OdpovědětVymazat
  2. Upřímně říkám, že mě tenhle svět láká a to i kvůli bondovkám. I když vím, že jsou to jen pohádky, má to své kouzlo...jako vše tajemné.
    Koho by nezajímalo, co se děje za zavřenými dveřmi kanceláře toho či onoho hlavouna, jaký že osud to připravuje pro normálního smrtelníka...? Je to prostě něco, co bych chtěl zkusit. I když by mi asi trochu vadilo, že nefasuju takový luxusní káry jako James Bond...

    OdpovědětVymazat
  3. Musím se ohradit proti výroku: "Muži mu závidí jeho schopnost dostat do pelechu ženu bez většího úsilí" Jediné co Jamesu Bondovi závidím jsou pravidelné dodávky zboží od pana Q .:o))

    OdpovědětVymazat
  4. Zde došlo zřejmě k menšímu nedorozumění. Mluvil jsem o lidech, kteří bondovky z nějakého důvodu těžko snáší. Je to snad váš případ?

    Zboží od Q...ano, z fleku by si mohl otevřít hračkářství, jaké svět neviděl. Nakonec - v Die another day byl vidět sklad vynálezce Q, kde byly vidět ti nejslavnější reprezentanti jeho umu... Jaj s tím by se daly dělat věci.

    Nicméně osobně bych vystačil s libovolným typem Aston Martinu...

    OdpovědětVymazat
  5. stran tech autTo si myslíš, že jsme lumpa v bavoráku honili trabantama? Přeber si to sám, chci ještě vychovat vnučku...

    OdpovědětVymazat
  6. Diky Bohu neni...Kdyby to byl on, malokdo by mel Bondovky rad...

    OdpovědětVymazat
  7. Mam osobne radeji Sherlocka Holmese nebo i Adama Dalglishe (?), proste chladne britské detektivy :-))

    Ted se mi docela libil film Agent bez minulosti.

    V casopisu Stereo vyslo jako priloha skvele DVD - Dobry Will Hunting!

    Mrkni na tuto adresu: http://www.dvdrental.cz/index.php?choice=DvdSearch
    Je to pujcovna v Praze a maji vsechno, co jsem nikde nesehnal, tedy i klubove filmy, filmy stare 5-10let na DVD! Pojedu si pujcit 5-6 DVD na nahrani - Ve jmenu otce, Boxer, maji i kultovni veci od D.Lynche, nebo Zurivý býk s De Nirem (i kdyz bez cestiny a titulku).

    Cau

    OdpovědětVymazat
  8. Chladné britské detektivy...? No, jak jsem řekl, dost takovému popisu odpovídal Bond v podání Rogera Moorea.
    Bondovky jako špionážní thrillery mají nápad. Něco takového před nimi nebyl a to co následuje po nich je celkem často jen slabý odvar nebo slaboduchá napodobenina/parodie (M:I 1 a 2; XXX...)
    Pokud jde o DVD, rád bych sehnal americký film Bouchači a bouchačky. Dávali ho někdy v létě na ČT-2, moc se mi líbil a z hereckého obsazení si pamatuji jen Liz Hurleyovou v roli svérázné chyropraktičky.
    Zbožným přáním pak je britský válečný film z roku 1969 Umírání za dlouhého dne...

    OdpovědětVymazat
  9. http://www.pandoramagasin.com...tml Dávali ho někdy v létě na ČT-2, moc se mi líbil a z hereckého obsazení si pamatuji jen Liz Hurleyovou v roli svérázné chyropraktičky.

    OdpovědětVymazat