pátek 9. prosince 2005

Centurion

Setník made in EnglandTo bylo tak. Během WWII prosluli Britové coby autoři různých bizarních konstrukcí, které se posléze ku škodě jejich posádek rozhodli vydáváat za tanky. Příkladem za všechny může být třeba Crusader. Koncepčně je sice řešen celkem pokrokově, ale pokrok je k ničemu, když tu pixlu slepíte z alobalu, namísto pět palců tlustých ocelových plátů... Zhruba v polovině WWII se britští konstruktéři trochu usadili a začali stavět vozidla, která už bylo možno (a nanejvýš vhodno) brát vážně. Nejrozšířenějším je asi Cromwell. Nejlepším pak mnou již zmíněný Comet.

V samém závěru války se zrodila konstrukce, která se sice nezůčastnila tak velkého podniku, jakým WWII bezesporu byla, i přesto si vydobil slávu nehynoucí. Jmenuje se Centurion a dlouhou dobu to byl nejlepší tank na světě. Toto prvenství mu až v polovině šedesátých let sebral Chieftain - rovněž britský. Taky už jsem o něm psal.

Konstrukce Centuriona se sice zrodila ještě za války, ale prásknout si v ní už nestihl. Místo toho sloužil v různých armádách po téměř čtyřicet let, v rukou britských tankistů umravňoval Severokorejce, v rukou těch australských válcoval Vietnamce a díky izraelským Centurionům nevěděli Egypťani, kde jim hlava stojí.

Během let samozřejmě prošel vývojem, takže první a poslední verze spolu měly společné jen vnější tvary a i ty jen v hrubých rysech. Nejzásadnějším vývojem samozřejmě prošla výzbroj vozidla. Od skvělého 17pdr. protitankového děla, přes 20pdr. až po 105mm kanón L7 firmy Vickers. Do historie tankového boje se zapsal zejména Centurion Mk.III vyzbrojený 20pdr. kanónem. Během války v Koreji se jednomu stroji podařilo z palpostu na vrcholu kopce zasáhnout a zničit severokorejský tank T-34 na vzdálenost 3800 metrů...

Včera jsem se tak toulal po pražských modelářstvích - nic konkrétního jsem nehledal, jen jsem tak očumoval. Zabrousil jsem do modelbazaru ve Pštrossovce a tam mi takřka okamžitě po vstupu do krámu praštila do očí krabice s nápisem BRITISH ARMY CENTURION Mk.III. Starý model japonské firmy Tamiya, který se už nějakou dobu do Čech nevozí. Proč? Výhradní dovozce japonských modelů, pražská firma MPM se rozhodla je nebrat prý proto, že ten model je hnusnej a že by si ho tím pádem nikdo nekoupil. Ta krabice ve mně vzbudila zájem. Nechal jsem si jí otevřít a prohlédl si rámečky s díly stavebnice. Ta je pravda trochu hračkovitá, ale jinak pěkná - obzvlášť příjemně jsem byl překvapen zdařilým naznačením hrubosti čelního pancíře korby a svarových housenek. MPM mi zkrátka nedělá radost - zřejmě z podobných důvodů jako Centuriona, jsem už u nás totiž už dlouho neviděl Chieftain Mk.V taktéž od Tamiye. No...prognóza MPM se nevyplnila - já si model koupil a jsem jím nadšen. Jak už jsem řekl, díly jsou zpracovány pěkně, a podle mé zkušenosti s výrobcem by stavba neměla přinést větší problémy (ten největší přijde až na závěr - KAM S NÍM???)

Pokud jde o zbarvení, výrobce nám dal pět možností - všechny britské a všechny z Korejské války: Roty A a C 8.pluku Králových Irských Husarů, rota C 5.pluku Královských gardových dragounů, rota C 1.Královského tankového pluku a na závěr vozidlo u něhož výrobce příslušnost neuvedl, ale podle označení jej používala 1.gardová obrněná divize (za WWII stála na čele XXX.obrněného sboruběhem operace Market Garden) Pokud by se našel nějaký aktivista, který by nutně potřeboval vlastnit model Centuriona, jehož uživatelem nebyl Královský obrněný sbor, může si vybrat z nepřeberného množství jiných armád - švédské, holandské, dánské, kanadské, australské, indické, jordánské, irácké, egyptské, kuvajtské, jihoafrické, libyjské libanonské a izraelské... Možná vás to překvapí, ale já si vystačím s tím, co jsem našel v krabici ;o)
Tohle je jeden z nejefektnějších obrázků, které na krabičkách od modelů lze spatřit...

Žádné komentáře:

Okomentovat