pátek 19. srpna 2005

Tres Hombres

Kdo alespoň trochu ví o čem je řeč, když se řekne Jižanský rock mohl už poznat o kom bude řeč. O třech postarších pánech z Texasu, kteří si před nějakými pětatřiceti lety založili kapelu a plnovousy a od té doby je svět zná coby ZZ Top

ZZ Top
V padesátých letech nejeden texasan vyrostl na bluesové a rock'n'rollové hudbě místních rádií... Tři z nich to trochu vzalo, sami se chopili paliček a kytar a začli si hrát. Dovolte mi, abych vám je krátce představil - baskytarista a zpěvák Dusty Hill, kytarista a zpěvák Billy Gibbons a bubeník Frank Beard. Dohromady ZZ Top. Od chvíle, co tuhle partičku znám mě dost zajímalo, kde přišli k tomuhle jménu. Mám dojem, že v tom nejsem sám. Odpovědi se mi dostalo celkem nedávno - ZZ Top je (nebo alespoň tehdy bývala) značka cigaretových papírků.
Poprvé si kluci společně zajamovali 10. února 1970 a do konce roku stihli debutové LP, které se jmenovalo ZZ Top's first album. Jaký mělo úspěch (jestli vůbec) nevím přesně, ale prvních sedm let své existence ZZ Top trávili intenzivním koncertováním a jejich styl, spojující blues s rockem, se docela ujal a líbil... Následovalo album Rio Grande Mud a Tres Hombres, které se stalo slavným díky kousku La Grange. Hudbu chlapci složili podle písně Boogie Chillen od Johna Lee Hookera a text byl inspirován zavřením jednoho texaského bordelu...
Koncerty se trochu rozrostly. Na turné si sebou kluci vozili pódium o půdorysu (rozloze možné taky) Texasu, na kterém byly v tunách písku kaktusy, chřestýši, nějaká ta kráva... Ve stejném duchu se nesly i propagace pozdějších alb Deguello a El Loco.
(Kdyby vám náhodou název Deguello něco říkal, pohlédněte do historie Texasu a najdete zmínku o misii jménem Los Alamos, která dnes leží na území města San Antonia. V roce 1836 tam došlo k bitvě mezi mexickými vojsky generála Santa Anny a texaskými rebely. Deguello, nebo chcete-li píseň hrdlořezů, hráli mexičtí vojáci obráncům pevnosti před spaním místo ukolébavky...celkem dvanáctkrát...)
Alb natočili hodně a pokud náhodou nejsou skvělá, určitě se alespoň dají slyšet... Mám-li zmínit pár těch skvělých, bylo by to třeba Fandango, Antenna, Tejas, Eliminator, Afterburner... Poslední Mescalero jsem bohužel ještě neslyšel.
Texty písní ZZ Top jsou místy nápadně podobné Třem Sestrám - tématicky určitě. Lehký holky, velký auta (ZZ Top proslavili kromě sebe samých také Ford Cupe z roku 1933), silný motorky, chlast... Zkrátka témata spíše odpočinková. Ale podívejme se pravdě do očí - pokud by Dusty Hill zpíval nějaký tklivý protiválečný protest song, nikdo by mu nevěřil. Když zpívá o děvkách, všichni se dobře baví... A tak to má být, ne...?

3 komentáře:

  1. Neřekl bych, že nemám rád ZZ Top, spíš je neposlouchám, ale z jižanského rocku jsem měl rád LYNYRD SKYNYRD a rád bych si je pořídil na CD. Mám je na starém kotouči, který už ovšem nemám kde pustit. :-/

    OdpovědětVymazat
  2. Člověče Kyklope,Lynyrd Skynyrd vůbec nejsou špatný. První písnička, co jsem od nich slyšel byla Sweet home Alabama (ať žije Forrest Gump). Nic jinýho od nich nemam, ale nějaký jejich CD už jsem někde viděl, k sehnání by teda asi měli být...

    OdpovědětVymazat
  3. Jižanský Rock poslouchám už spoustu let a proto mě mrzí, že ZZTop jsou s ním spojováni.To není zdaleka \"jižárna\" jen takový Jižanský Pop, něco jako u nás Katapult. Také to bylo ve své době populární a také to žádnou hodnotu nemělo. Pokud někoho zajímá oprvdový zemitý souzhern rock jak má být, ať si najde na netu třeba Laidlaw, Southern Rock Allstar,Cooperhead a nebo klasiku jako 38 special, molly hatchet, či zmiňované Lynyrd Skynyrd. Za zmínku stojí i naše české jažanské kapely - The Cell,MBA Band,Blue Rocket, 1202 station a spousta dalších. A opravdoví zájemci o Jižanský Rock najdou hafo informací na mých stránkách.

    OdpovědětVymazat