pondělí 2. dubna 2007

Žádný Malvíny!!!!

Falklandy to sou... a moje!!!

Tak pravila jednoho dubnového rána Železná Lady a koule nemaje, poslala do jižního Atlantiku nemalou námořní operační skupinu, aby Argentincům ukázala, zač je v Pardubicích perník. Nesmějte se!!! Argentinský prezident generál Leopoldo Galtieri zřejmě považoval absenci šourku za pdmínku postačující k tomu, aby Britové zůstali po obsazení svého území sedět s rukama v klíně. Marně ho americký vojenský atašé varoval, že Britové disponují plně profesionální armádou, se kterou se ta podivně slepená banda odvedenců ze subtropických oblastí Argentiny, která by teď ty falklandy proti Britům měla bránit, vůbec nedá srovnat. Stejně neplodným se ukázalo i poukazování na příčiny vzniku přezdívky, kterou si britská ministerská předsedkyně poměrně záhy vysloužila.

Argentinci obsadili Falklandy a Novou Jižní Georgii 2.dubna 1982. (Neobešlo se to bez komplikací - příkladně na Nové Jižní Georgii se bránila skupina cca 25 královských námořních pěšáků násobné přesile argentinských vojáků poměrně dlouho a nechybělo mnoho, aby si na konto připsala potopený lehký křižník...) Je už možná jedno, proč to udělali... v každém případě několik generací argentinských potentátů mlelo do omrzení cosi o zachování územní celistvosti a Leopoldo Galtieri nebyl vyjímkou. Pouze on byl ale dostatečně zoufalý, aby udělal ten poslední krok. Galtieri byl voják. Jako takový trpěl spoustou divných iluzí, díky kterým právě vojáci nejsou nejvhodnějšími kandidáty na hlavy států. Ale nebyl to blbec. Dokázal si spočítat, že i přes nevysokou životní úroveň, dokázal by si získat srdce i horkou hlavu prostého Argentince, pokud by dokázal pokořit Británii a získat Falklandy. Prostý Argentinec se sice Falkland nenají, ale je to pro něj taková srdeční záležitost (Něco jako pro Poláky Těšínsko - je to tam blíž z Varšavy, než z Prahy, tak je to jejich a šmitec!) Následovaly dva měsíce válčení, jež bylo ozvláštněno absencí tanků a když se tak vezme - vlastně už prostým faktem, že se válčilo na ploše průměrného hospodského plivátka... ale to je teď vedlejší. Galtieri krom jiného při svém postupuvsadil na celkem zjevný nedostatek sebevědomí, jež Británií na mezinárodní scéně cloumal... a dal jí tak šanci si spravit chuť.

Z jiného soudku - před pár dny došlo k potyčce mezi britským a íránským námořnictvem, výsledkem které je 15 zajatých Britů, kteří si teď ku vzteku svých nadřízených v íránských médiích sypou popel na hlavu, jaký že jsou tupci, že se nenarodili v Písku nad Zálivem. Ve zprávách na Seznamu jsem se dočetl o rozlícení generála Juliana Thompsona - shodou okolností právě on velel vojskům, která osvobozovala Falklandy. Ani ne tak kvůli tomu, že se dotyční zajatí námořníci producírují po íránských talkshow (nedá moc práce si spočítat, že moc na výběr asi neměli), jako spíš proto, že se vzdali bez boje. Netroufám si tvrdit, že Thompsonovi vidím do hlavy, ale skoro bych se vsadil, že ho napadlo něco v tom smyslu, že by Britům další Falklandy asi prospěly, neb takovou ostudu si dlouho neutrhli...

20 komentářů:

  1. Kopřivo......jelikož znám tvůj postoj k teplotám nad 15°C, doporučuji Grónsko. Když si zalezeš někam stranou do vnitrozemí, tak Dánům třeba ani nebude moc vadit, že to prohlásíš za svý a vyzdobíš to fanglí s motivem želvičky;-)

    OdpovědětVymazat
  2. ja bych doporucovala fangli s motivem Houskovyho Knedliku :)

    OdpovědětVymazat
  3. Terrynko,ona Kopřiva v té želvičce vidí zřejmě nějaký hlubší smysl (něco zmínila tady: http://ty_vis_kdo.bloguje.cz/416072-dejte-sem-tu-koblihu.php), takže ona asi zůstane u ní a houskový knedlik přenechá tobě:-) Ale...jen tak pro zajímavost... proč zrovna houskovej knedlik???????

    OdpovědětVymazat
  4. noo....... Houskovy Knedlik... HK....
    :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ježyš:-D...sem jouda... tohle mě napadnout mohlo...

    OdpovědětVymazat
  6. ja jsem zase postizena tim, ze nejzdime parit do Hradce Kralovyho, ale proste do Houskovyho Knedliku, pouzivame to se znamyma, tak mi neprislo, ze by to nekdo neznal :) A nebo \"k cikanovi\", dle tradice nakupu megavelikyho hamburgeru u okynka \"u cikana\", kdyz se ve tri nad ranem ozrali na plech potacime pesky pres mesto :)

    OdpovědětVymazat
  7. Terrynko dobrý......ale stejně sou to zvláštní asociace...:-)))

    OdpovědětVymazat
  8. Galahade,oni si ten Tvůj blog asi čtou v Íránu člověče ... jak by asi přišli na to, jak ještě víc Brity ponížit než je propustit s propagandistickým bombastickým projevem? (samozřejmě jsem rád, že to tak dopadlo)

    OdpovědětVymazat
  9. Noooo, tak na zvlastni asociace ja jsem odbornik :)

    OdpovědětVymazat
  10. Terrynka: Tím Cikánem myslíš našeho Negra u Grandu?;o)

    OdpovědětVymazat
  11. Jo, a galahade, já chci Kubu. Akorát si její zeměpisnou polohu prohodím s Grónskem. Pomůžeš mi se stěhováním?

    OdpovědětVymazat
  12. Korpiva: jo :-) Hamburger s hranolkama a vetsina kecupu na bunde, takove klasicke priznaky ozralosti nad ranem v HK :-))

    OdpovědětVymazat
  13. Ježyš!Člověk tady chvíli neni a dějou se tu věci...
    Kamio:, kdyby Íránci četli můj blog a vzali si k srdci vše, co se jich tu týká, vezmou si provaz a pudou se zastřelit do rybníka! Ale jinak si myslim, že je Íránci propustili v panice poté, co zaslechli nasrané hřímání Juliana Thompsona, v nějaké učebnici dějepisu si přečetli o Falklandách a nechtěli dopadnout jako nebozí Argentinci...

    Kopřivo, v zásadě bych nebyl proti, ale nejsem si jist, jestli tím stěhováním oba ty ostrovy neztratí něco ze svého kouzla... příkladně já si Kubu bez rumu a doutníků neumím představit a rád bych viděl někoho, kdo by na sever od Kanady dokázal pěstovat tabák a cukrovou třitinu...

    Terrynko, opilý (i když tedy jen decentně) jsem byl v HK dvakrát a kečup jsem na bundě neměl...

    OdpovědětVymazat
  14. Tabák se bude dovážet z Grónska...

    Terrynka: Ano, ano, to již patří ke koloritu města. Ale musím ti říct, že Negr již není to, co býval. Např. poslední dobou mi několik svědků potrvdilo, že dostali studené maso a hnusný hranolky. Spoustu zákazníků Negrovi přebírá Arab v Kopečku. Ale já zůstávám věrná Negrovi, protože čtyřka je u něj o pět korun levnější než u Araba a navíc mi nikdy studený maso nedává.
    A ty jsi z Hradce, nebo tam jenom dojíždíš pít, protože máme nejlepší hospody?;o)

    OdpovědětVymazat
  15. Koprivo, jiz bezmala deset let jsem obdivovatelem HK a dojizdecem za kamaradama, co u vas mam. Dojizdim vetsinou pit a vetsinou do mrtva. Casto to byva prostridano vyhopkanim z vlaku v HK, prelezenim na vlak do Trebechovic a jeste prisernejsim pitim na kamaradove chate ve Stenkove :-) Hradec je jediny mesto krom Prahy, kde bych byla schopna zit, ostatne v pravidelnych intervalech me zachvacuje bes si tam najit praci a prestehovat se..
    Araba neznam :( A pokud se stravuju u cikana, byvam uz v takovym stavu, ze na tridu Karla IV, kde vetsinou nocuju, se plazim na autopilota, takze jinej podnik by mi asi narusil orientaci :))

    OdpovědětVymazat
  16. Galahade, to je videt, ze nevis, co je dobry :-) Ale mozna to souvisi s tim, zes byl intoxikovany jen decentne a ne na srot :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Kopřivo - dovážet tabák na Kubu? Das ist aber ein eckelhaft!

    Terrynko... na tom se asi shodnem:-) Pak mě ale taky napadá, že absence kečupu na bundě může bejt způsobená tim, že plnej česnečky od Knihomola neměl jsem chuť na jídlo od Negra;-)

    OdpovědětVymazat
  18. hamburger od cikana je tradice, barbare :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Fakt?Kopřivo! Jaktožes mi to neřekla?

    OdpovědětVymazat