pondělí 12. června 2023

Sobota v Římě

 

 "Galahad jde taky, jo? Hele, že tys mu to neřek'?"

Touhle dvojicí otázek zahájil výlet hospodský strejda Fanánek ještě dřív, než jsem stačil pozdravit. Protože jej znám, zvědav, co z něj vypadne, jsem neváhal s otázkou, co že mi to Vávra měl říct.
"No že Římani neměli letectvo, tak abys nebyl zklamanej." odpověděl hlasem rozechvělým starostí tak upřímnou, že jsem zklamaný nakonec snad ani být nemohl.

Vydali jsme se o sobotním dopoledni na výpravu v sestavě já+3, Vávra+2, děda, strejda Fanánek a Vávrovic psina Vendy. Cílem byl archeopark v Liboci, kde se konal římský den, Akci, jejímž cílem bylo přiblížit život antických Římanů široké veřejnosti, pořádal archeologický spolek Rotunda, což je žíznivá parta sympatických historiků, kteří podobně jako já chodívají pochlastávat k Vávrům, pročež toho o nich vím možná i víc, než bych sám chtěl.

Kdo zná libocký archeopark, ten ví, že mnoho prostoru k rozehrání nějaké velkolepé podívané tam věru není. Ovšem ona ta komorní atmosféra není na škodu - je tam útulno, kterýžto pocit lze vždy trochu doživit pivem a tematicky laděnou baštou a blízkost herců člověka vtahne do děje. Děti se nechaly unést až tak, že se opakovaně pokusily o únos císařovny Faustiny, aby za ni posléze vymohly nějaké výkupné. Výsledky těchto pokusů budí rozpaky.
1) Řečená dáma si ani jednoho pokusu o únos nevšimla, ale...
2) ...u vědomí neuspokojivého průběhu akce jali se malí záškodníci trénovat na příště, k čemuž si chytře vybírali mezi vůkol se pohybujícími legionáři ty osamocené, ale...
3) ...ti se stejně vždycky ubránili...

Legionáři, když už o nich je řeč, předvedli něco ze svých slavných bitevních formací (želva byla!). A přesto, že tedy Řím letectvo neměl, jak mi hned zkraje opatrně sdělil Fanánek, s jedním z těch legionářů jsem si o letadlech nakonec pokecal docela dobře, neb se z něj vyklubal civilním zaměstnáním školitel technického personálu na ruzyňském letišti.

Než jsme archeopark někdy okolo půl čtvrté odpoledne opustili, došlo ještě na zdobení zcela neřímských perníčků, na nichž ovšem trpaslíci tu barevnou cukrovou pastu nenechali ani zaschnout, než je tak na dvě sousta vdechli. 

Výlet jsme ukončili tam, kde začal. U Vávrů, nad osvěžujícím nápojem a překvapivě nápaditou společenskou hrou, kterou nějak společnýma hlavama utřepaly děti samy...

 

 

 


12 komentářů:

  1. Letectvo sice neměli, ale na vývoji se urychleně pracovalo. V nově objevených pramenech je doložen jakýsi aviaticus romanus. Str. Fanánek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele on by se do tý Liboce asi stejně nevešel. Ale tušil jsem, že něco existovat muselo, jelikož od někoho Leonardo ten svůj vrtulník nepochybně opsat musel, že ano! ;-)

      Vymazat
  2. Aeroplanum robustum, aby uvezlo i Pacholíka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmá věc, palubní technik muší bejt... Ovšem to už teda bude chtít do těch šlapek i přehazovačku!

      Vymazat
  3. Decka maji naslapnuto! Zacit s unosy uz v detskym veku, kde jinde to mas? Mozna tak v Kongu. Jo ty pernicky namazane tlustsi vrstvou polevy nez je samotne testo, to odnekud znam...vlastne ze vsech akci, kde je pro deti stanek s dekorovanim perniku:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No zatim jim to moc nejde, ale uvidíme, jak to do nějakýho příště vyladí... :-D
      Stran perníku jsem skromný muž a stačí mi, že je zajímá pečenej, ne vařenej.

      Vymazat
    2. Dej tomu par let...unosum i pernikum:)

      Vymazat
    3. Moje děti samozřejmě žádný ilegální chemický substance nikdy zajímat nebudou... :-D

      Vymazat
  4. Libocký archeopark neznám! Představa dětí, co se pokoušejí unést legionáře, je každopádně velmi úsměvná :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ten úvod je nádherný :-)
    A jaká ta společenská hra to byla? My kdysi v hospodě měli takovou na dlouhé zimní večery - na pivní tácek se z obou stran napsalo "otoč" ... :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Soutěžilo se v kreslení. Nejdřív se vylosoval předmět, který se bude kreslit. Pak si každý z účastníků naslepo vytáhl tři pastelky, které při kreslení směl použít. Nějaká AI pak skrze fotku pořízenou telifénem hodnotila shodu se vzorem... Docela švanda to byla...

    OdpovědětVymazat