úterý 11. prosince 2007

Kterak Kolomazník kontrolu rozložil...

 

aneb :

"Když jsem šel ráno do práce, byl jsem hladce oholen, dobře naladěn a ještě navíc nebezpečně krásnej! A podívejte se jak vypadám teď, pane Mráz..." Muž v bekovce unaveně zvedl hlavu a podíval se na mou otrávenou, tikem stiženou zarostlou tlamu. "...to stačil jeden pohled na Kolomazníka..."

Kolomazník je prostřední z mých tří šéfů. To samo o sobě znamená, že je ve firmě na hovno, neb je příliš vysoko na to, aby po něm někdo chtěl práci rukama, ale na druhou stranu příliš nízko na to, aby mohl něco skutečně rozhodnout. Krom zmíněného principielního nedostatku jeho funkce je třeba říci, že pan Kolomazník během přijímacího řízení poněkud nadhodnotil své zkušenosti, díky čemuž na rozhodnutí mimo pravomoci nemá ani hlavu.

Pan Kolomazník má neuvěřitelný talent ke tvorbě chaosu. Podřízený ho informuje o problému, Kolomazník ho nevyřeší a bordel je na světě. V lepším případě. V tom horším situaci začne řešit, z jednoho problému jich udělá deset a podřízený neví, kde mu hlava stojí, nestíhá svoji rutinu, začež jest při nejbližší poradě úseku náležitě "pochválen", nejčastěji právě panem Kolomazníkem. Pan Kolomazník je totiž křivák. Pan Kolomazník je totiž takovej křivák, že kdyby sežral hřebík, tak vysere vývrtku! Pro něj není problém vám lhát do očí a zapírat svá slova, před týmiž lidmi, před kterými je vyřkl.

Pan Kolomazník nezná slovo emancipace. Ačkoliv na ten výraz mám svůj názor, který by se většině feministek pravděpodobně hrubě nelíbil, nedovolil bych si dělat si sekretářku z ženy, která má vyšší vzdělání, než já. Pan Kolomazník to zkouší běžně. Setkává se bohužel pouze s pasivním odporem, protože ačkoliv je to vůl, je to taky šéf.

Přidám jeden seznam. Pan Kolomazník má nebo v nejbližší době bude mít na svědomí odchod těchto lidí:

1) Kolegyně Jarmilka, která je slavná zvláště díky nádherné východňárštině a především větě "Čo si sa zrazil s koňom?!", opustila náš kolektiv v září právě proto, že si z ní Kolomáza zkoušel dělat sekretářku. Nyní dotyčná slečna pracuje v jiné slévárně na pozici o třídu vyšší, než Kolomazník.

2) Kolega Poustevník se chystá opustit kolektiv po novém roce, neb zcela pochopitelně nad firmou zlomil hůl poté, co mu bylo dáno na vlastní kůži zjistit, že Kolomazník šplhá po našich hřbetech do arabské řitě ředitelovy.

3) Rentgenář Zázvorný se chystá opustit firmu při první příležitosti, neb nemůže vystát Kolomazníkovu bezohlednost při plánování všelikakých školení, které obvykle probíhají koncem ranní směny a o kterých nás informuje v průměru půl hodiny před jejich začátkem i když ví o tom, že někteří z nás to mají domů docela z ruky a příkladně Zázvorný se může v práci zdržet pouhých pět minut navíc a domů se dostane třeba o hodinu později.

4) Kolega Šmuk se chystá firmu opustit ihned, jak se naučí anglicky alespoň tak, aby si mohl do životopisu s čistým svědomím napsat "Angličtina-komunikativně" neb ačkoliv jemu osobně Kolomazník život příliš nekomplikuje, prostě z principu mu vadí, že mu má šéfovat člověk, jehož znalosti o slévárenství nesahají po kotníky ani naší uklízečce Gríšové (a že to je monumentální střevo).

5) Svou pozici na kontrole, netoliko firmu, hodlá v dohledné době opustit také Galahad. Ten proto, že mu Kolomázova vizáž ostříleného SS-manna (prošedivělý modrooký vždy chladně korektní Kolomazník kráčí firmou s rukama svírajícíma kožené rukavice za zády - to je typická situace, v níž ho můžete vidět) obrací žaludek naruby. Krom toho Galahadově nervové soustavě poněkud nevyhovuje právě onen chaos, který mu Kolomazník vnáší do práce. A když mi odporně poitalští jméno a hlasem blahosklonným mne osloví "Rrroberrrtoooo...", mám chuť ho zabít. Asi si někde seženu opar a dám mu pusu!

 

10 komentářů:

  1. vidíš vidíš....kdybys s Matyldou honil raděj páně Kolomazníka místo neškodných, vystrašených ufounů, bázlivě se skrývajících v monumentální podobě uklízečky, mohli jste mít po problémech...

    ( smích za břicho se popadající )

    OdpovědětVymazat
  2. To neni směšný!Kolomazník je hluboko pod matildinu ouroveň. Na Kolomázu stačí pajcr...

    OdpovědětVymazat
  3. Parádní článek:)Galahade, soudě podle svých zkušeností - takových majestátních volů, co umí velké kulové (chtěl jsem napsat \"hovno\", ale rozmaslel jsem si to), berou více a pracují cizíma rukama, je všude plno. Občas si připadám jako Kozina, který velmi touží po tom, aby mohl dramaticky pronést na celofiremním aktivu \"Nastal čas, zúčtujeme spolu!\"... a Kolomazníci a jim podobní buď vezmou práci skladníka nebo jim klidně dám odstupné a zruším jejich místo... takoví nás totiž dlouhodobě stojí více, než si umíme představit... Kolegyně Jarmilka s východňárským dia-lektem je škoda!! Copak neexistuje alespoň elementární spravedlnost?? Naolejujte ty boží mlýny, ať se to točí rychlejc, sakra!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Kamio...kdyžotom tak přemýšlím, Kolomazníkova pozice je úplně zbytečná. Byla uměle vytvořena vlastně jen z organizačních důvodů... Firma bez ní existovala nevímjakdlouho amyslím, že by to zvládla i nadále...

    OdpovědětVymazat
  5. Galahadepokud je něco \"z organizačních důvodů\", není to zbytečné, protože taková pozice pak musí umět efektivně a správně organizovat. Záměrně píšu \"pozice\". Horší je (což znám z vlastní zkušenosti a zabývám se systémy řízení, tak k tomu snad mám kvalifikaci), když máme člověka a nevíme co s ním - nemůžeme mu přece dát status \"zaměstnanec\", když to byl \"vedoucí\". Socialistické ohledy pak vedou k tomu, že se vytvoří organizační celek kvůli tomu člověku.. a to jsou pak tragédie...jak si takoví hned začnou hledat důvody existence svého nového (zbytečného) útvaru...to je pak kreativita! :)) BTW: Když jdeš nahoru, usmívej se a pozdrav ostatní. Až totiž půjdeš dolů, lidé postávající na těch schodech si vzpomenou:)

    OdpovědětVymazat
  6. Kamio...nevím, jestli jsem to řekl úplně správně, protože přesně ta kvalifikace, o které mluvíš, mně chybí. Firma, u níž pracuji, má tři provozy. Šéf kontroly toho našeho dělal zároveň šéfa kontroly celé firmy. Jelikož vlastně seděl na dvou židlích a začlo toho na něj být poměrně dost, dal požadavek na personální, aby se na jednu z těch židlí sehnali člověka. A tak k nám přišel Kolomazník s životopisem, v němž stálo, že dělal šéfa výroby ve Walter motory a šéfa kontroly tamtéž... Naše firma po něm skočila jak slepice po flusu v očekávání nanejvýš zkušeného člověka. Místo toho přišel vohnout, kterej se ve výrobě ani po půldruhém roce neorientuje a jeho práci stejně dělá šéf... Proto jsem mluvil o zbytečné pozici...

    OdpovědětVymazat
  7. A Rrroberrrto... jaký máš názor na slovo emancipace?:o)

    OdpovědětVymazat
  8. Hele Kopřivo,nech si toho, nebo ti k Vánocům daruju kavku!;-)
    Al k věci - zhruba by se to dalo shrnout do rčení, že všeho moc škodí...

    OdpovědětVymazat
  9. Roberto galahad..hezké. Takové jakoby vznešené.

    Co se týče podobných pozic - mi to připadá, že stačí být na někoho 5 minut milý pod stolem a hned má člověk místo i s několika poddanými. Jak já bych kolomazům kolem huby usekla hlavu božím mečem, až by i dartvejdr záviděl ten neonový šlinc! Zatočit se s nimi nedá, mají moc a je fuk, jak jsou šíkovný. Hlavně že to maj´ mámo na papíře!

    No nic, ať žije kofola :-D

    OdpovědětVymazat
  10. Inu Billy,ačkoliv se mi ta věta o 5 minutách roztomilosti pod stolem hrozně líbí, řekl bych, že Kolomazník asi nebude tenhle případ - ono Cathcarta na tohle moc neužije...:)

    OdpovědětVymazat