úterý 7. února 2023

Slevové akce v obchodních řetězcích?

 Slevové akce v obchodních řetězcích!!!

Kdysi dávno, dříve, než jsme si svou zálibu v chovu domácích řviřátek začali saturovat vlastními dětmi, měli jsme doma klec s potkany. Vlastně dvě klece s potkany. Na sobě - horní neměla dno a ke spodní byla na několika místech připevněna vázacím drátem. Potkanům jsme tedy dopřáli dostatek prostoru pro sportovní vyžití, kterého oni nevděčně využívali ponejvíce k bohapustému flákání v závěsném lůžku, nebo rvačkám o žrádlo. Mezi všemi mnoha potkany, kteří tu klec postupně obývali, v oněch rvačkách vynikala bílá laboratorní potkanice Gedžitka, které se nakonec dokonce snad i podařilo zemřít stářím (což u potkanů nebývá běžné, u těch našich...ale radši nic...) ve třech letech. Pro mladší kusy (dokud s ní v kleci nějaký byly) nikdy nepřestala být v pravidelných bitkách o žvanec konkurencí. Když zavětřila, nedbala zasloužilá hlodavčí důchodkyně sestru, bratra, ani vlastní bezpečí a vrhala se k misce s fanatismem pilota kamikaze... 

Podobně bouřlivá reakce ze strany zejména starších generací na slevy v Billách, Lidlech a jiných Kauflandech je opředena legendami barvitějšími, než bitva o Helmův Žleb a v potměšilým tónem vyprávěných příbězích se naši senioři mění v drsné válečníky, kteří nedostatek fyzické kondice více než bohatě vynahrazují zkušenostmi a zuřivostí, které navíc doplňují zbraněmi úskočně vydávanými za rozličné kompenzační pomůcky. Vědomí, že s narůstajícím věkem představuje případný doživotní trest za nějaké obzvláště vydařené krveprolití čím dál tím menší odstrašení, ten berserk mód ještě prohlubuje. Cukr, babiččina polohrubá, nebo regál s plnotučným mlíkem se, namísto kvetoucího konzumu, dostávají někam na dohled Tobruku, Arden, či Monte Cassina..

Bohužel již počátkem třetího odstavce musím ctěné čtenáře poněkud zklamat, jelikož osobně jsem se těchto bitev vlastně nikdy nezúčastnil, potoky krve padlých bojovníků se nebrodil a zkrušená jejich těla nepřekračoval. Přitom nelze říci, že bych se takovým zkouškám vyhýbal. Mlíko piju hodně, neleju si ho snad jen do piva, pročež mě rodinný štáb čas od času vyšle k provedení nájezdu na vybraný cíl. Ovšem, jak už jsem ostatně psal Psici, když mne k sepsání pamětí veterána bitvy o mlíko, při mém metru devadesáti a metráku váhy mě z bohorovného klidu při nákupu nikdo příliš nevyrušuje. Staří zbrojnoši se obvykle zkrátka věnují pouze vzájemnému deatchmatchi, jehož, zdá se, ještě nejsem hoden se zúčastnit. Situace se vyostřila pouze jednou, když mne právě při sběru kořisti ze zálohy oslovila jedna starší dáma, mající navíc opodál palebnou podporu vražedných pohledů od svého zřejmě manžela.
"Aby na nás taky něco zbylo, mladíku! ...proč si toho berete tolik?"
(mladík v sedmatřiceti. DOBŘE JÁ!!!)
"Je nás doma pět, mladá pani." rozhodl jsem se protivníka rozhodit tvrdým protiútokem lichotivého oslovení. Ten se však z překvapení rychle oklepal:
"...tak to vám musí pět krabic stačit!"
"Neřikejte... A čeho by mi ještě stačilo míň?" odrazil jsem útok a pod krycí palbou posměšného kroucení hlavou jsem se s kořistí organizovaně stáhl k pokladně.
 
A ovšem...pokladna... Nevím, jakou jste s nimi udělaly zkušenost vy, drahé čtenářky, ale rozhodně není radno tuhle entitu podceňovat. Člověk začasté myslí, že má vyhráno. S náladou bojem vyčerpaného, ale spokojeného Thora vyloží nákup na pás, aby ho Heimdall za kasou zjebal, jak malýho Járu...
"Tolik vám těch mlík namarkovat nemužu, na regálu je psáno, že jen deset balení na zákazníka."
Zmateně se podivám na svůj jeden kompletní igelitem stažený balík polotučnýho za 9,90,- a vidím v něm 12 krabic.
"Vážně? ...vážně prodávate po nejvejš 10 kusech mlíko, který je balený po 12?"
"Já vám dvě vyndám a mužete si je skočit zaplatit na jinou pokladnu." sdělí mi s úsměvem, za nímž se jen těžko skrývá přesvědčení, jak skvělý kompromis mi nabízí...
...ve čtvrtek...
...ve čtyři odpoledne...


21 komentářů:

  1. Jo, tohle početní omezení mě taky fascinuje, kdo bude chtít, to stejně obejde. Akorát že většina nás (co do Kaufu běháme v polední pauze) na to fakt nemá čas...

    Manžel má celiakii a roky kupuju mouku, která nejde pod stovku za kilo. Ty občasné bitky o běžnou mouku zlevněnou o dvě kačky (ze čtrnácti na dvanáct, dřív, nevím jak teď přesně) mě pokaždé docela fascinují...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když si jdu něco nakoupit v polední pauze, bývá legrace s lidma, co maj děsnej strach, abych se svýma třema rohlíkama a sekanou náhodou nebyl u kasy dřív než oni...

      Vymazat
    2. No, tak ty moje polední nákupy bývají celkem velké - jednotýdenní rodinný nákup - takže tím mi padají samoobslužné pokladny (to bych tam nocovala).
      Ale k tomu oplývám nezpochybnitelným talentem vybrat si naprosto neomylně tu úplně nejpomalejší a nejzasekanější frontu... Úměrně tomu, jak moc spěchám.

      Vymazat
    3. To já přes oběd řešim právě jen ten oběd... :-)
      Další až cestou domu, ať se mi věci do lednice nemuchlaj ještě půlden v batohu.

      Vymazat
  2. Ze zivota :)))
    Vzhledem k tomu, ze si brcko strkam rovnou do krabice s mlekem (pullitr uz mi byl maly), kupuju mleko po dost podobnych jednotkach! Jeden kartonek ja, druhy Dlouhonozka (potrebny obnos nachystany v usmudlane rukavicce tehdy prvnacka) a treti kartonek Kudrlinka.. to uz se teda i prodavacka cukala, ze prece novorozenec si nemuze koupit karton mleka :))) a co jineho? No i kartou zaplatila!
    IK

    OdpovědětVymazat
  3. No nekecej, to byla rychlost! No jasný, ať žije logika slevových akcí a nejlépe, když ji podrývají ještě sami zaměstnanci. Já bych využila systém Hujer, jak nabízí IK. A osobně si myslím, že tohle zakazování velkých nákupů je jen podlej trik, jak učinit utrácení pro zákazníka neodolatelným:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Systém Hujer je určitě dobrá odpověď na opruzeniny z konfliktu s pokladníma.
      ...když teda člověk do akce nejde sám, protože má obchod po cestě z práce... :-D

      Vymazat
    2. Tak vzdycky si muzes sestavit svuj nakupni tym z lidi, co schrastis v krame. Treba tem duchodcum slibit kolecko do nakupnich vozejku, kdyz ti na sebe protahnou dalsi karton mlik. Anebo nakupovat-vracet se-nakupovat-vracet se. To predpokladam taky nemaj osetreny:)

      Vymazat
    3. No, právě, určitě to ošetřený nemají, tak proč s tím vůbec prudí, to mi hlava teoreticky nebere.
      Prakticky - párkrát se mi podařilo chytit před sebou ve frontě majitele nějaké večerky - a to by asi na ostatní během prvních pár minut už echt nic nezbylo. Takže v přiměřené míře to opatření chápu, ale fakt ne v jednotkách kusů...

      Vymazat
    4. Vracet se neni úplně recept pro nákup cestou z práce, když to od obchodu máš ještě čtyři stanice busem. Já to mam takhle s Billou na Florenci. Vezmu co se dá. Co se nedá, vezmu druhej den, pokud to ještě je.

      Vymazat
    5. To ne, to jsem špatně vysvětlila. Nakoupím a obratem se od pokladny vracím do nákupní obory sestřelit další kartón mlík, zatímco původní trofej třímám hrdě v tašce:)

      Vymazat
    6. Jo, to by šlo. Domu pak kráčet vyváženej s IKEA taškou s kartonem mlíka v každý ruce...

      Vymazat
    7. Nomínek.

      Je to úplně jasné. Když to nebude omezený na deset, tak to budou brát majitelé večerek po paletách.

      Pokladní se na jednu stranu nechtěj dohadovat a z druhý strany je péruje management, že to mají vyžadovat tak, jak je to napsáno (protože jinak je to špatně).

      Takže někdy to vyžadují striktně podle předpisu a jindy dělají, že nic nevidí. Plný kartón s 12 je snadno k rozeznání od amputovaného s 10 a nesmí projít. To, že si tam jdete podruhý, už se dá okecat, že si všechny nepamatuje, to že už jeden amputovaný kartón v tašce máte se dá okecat, že ho pokladní neviděla, protože byl schovanej.

      Ani manažerovi na tom samozřejmě vůbec nezáleží. Jen potřebuje mít výmluvu, kdyby tam byla tajná kontrola.

      Záleží na tom jen vyššímu manažementu, který někde sehnal vlak lacinýho mlíka a nehodlá tím sponzorovat výdělky večerek na měsíce dopředu, ale chce do obchodu nalákat skutečný klienty, kteří si pak nakoupí ten předražený zbytek.

      A.P.

      Vymazat
    8. Ale jo, tohle všechno se dá pochopit. Řiká se tomu byrokratická brzda a je to vcelku běžně používanej nástroj tam, kde autorita považuje za žádoucí přimět lidi dumat, jestli to nebo ono fakt potřebujou tak moc...
      Nicméně ten amputovanej karton byl podle mýho jen důsledek blbě spočítanejch krabic v kartonu. Protože on se jeden karton od dvou rozezná stejně dobře, jestli ne líp, než amputovanej od celýho...

      Vymazat
  4. Ale tak jako představ si, že seš pokladní. Oni tě s tím kartonem vidí už na konci fronty, pošlou tajný znamení ostatním pokladním a čekaj na reakci. Taky bych to dělala, kdybych byla pokladní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co od toho očekávaj za výsledky? :-D
      ...teda - co bys od toho očekávala za výsledky?

      Vymazat
    2. Soutěž, kdo nasere víc lidí?:)

      Vymazat
    3. ...úplně vidim v šatně tu tabuli s pravidelně aktualizovanym skóre...
      Jaká je cena pro vítěze?

      Vymazat
    4. Kartón mlíka.

      Vymazat
    5. To je docela skromné ocenění pro vítěze tak našlápnutý kompetice.
      ...leda, že by se to vyhlašovalo každej tejden...

      Vymazat