pondělí 20. února 2023

Kurz přežití

...v západoněmeckém pensionu

Když jsem kdysi nastoupil ke svému současnému zaměstnavateli, první půlrok jsem trávil prací "on-site", jak praví moderní manažerština. Prostou češtinou řečeno jsem jezdil domů jen na víkendy. Nová zkušenost dobrá, říkal jsem si. Přilepšim si na dietách. Ale docela brzo jsem se toho cestování docela přežral. Byl to navíc přelom let 2011 a 12, když Habra právě čekala komtesku, což na chuti bejt věčně v prdeli nijak zvlášť nepřidalo. Moje rodinné zázemí však pro následující řádky nebude nijak zvlášť podstatné. Maximálně do té míry, v jaké mi mohlo způsobit zjitřené vnímání stovek niců, co umořily osla. Věnovat se budeme výzvám, které přede mě postavilo nocování v cizích krajích.
 

První zahraniční angažmá probíhalo na předměstí Hamburku. Penzion se nacházel v Buxtehude, což je obec na první pohled výrazně vesnického rázu. Na druhý zjistíte, že ta vesnice je velká zhruba jako Přerov. Na třetí - teprv, když tam přijedete - že "v Buxtehude" znamená u silnice v satelitu tři kilometry od města. V nejbližším okolí penzionu nebyla ani trafika, jen les, pole a pár tichých domků. Výsledný dojem tak spíš, než běžné ubytovací zařízení, připomínal věznici uprostřed aljašský pustiny, kde jedinou připomínkou světa za hradbou okolních stromů jsou světla kamionů pendlujících mezi Fairbanksem a Anchorage Hannoverem a Cuxhavenem.
 

Každý pokoj sestával z ložnice, chodbo-kuchyně a koupelno-hajzlu. Mám-li zkusit popsat dispozice pokoje, představte si obdélník cca 4x6 metrů, z něhož čtverec 4x4 zabírala ložnice a o zbytek se poněkud nešťastně dělil předsíň/kuchyň s hygienou. Nešťastně proto, že zatímco v koupelně by se dalo tancovat, v té kuchyni nebylo dost místa ani na loupání česneku. A to asi teda zejména z toho důvodu, že největší část téhle místnosti zabíraly dvě šatní skříně, do každé z nichž bych velmi pravděpodobně zvládl vyskládat veškeré své ošacení a ještě by v ní místo zbylo. Na kuchyň tedy zůstal cca půl metru široký kus chodby s plotýnkami a dřezem na jedné a pracovní plochou na druhé straně. Větší část té pracovní plochy ale zabral odkapávač, takže pokud jste chtěli něco krájet, museli jste s tím buď ke stolku do ložnice, nebo - jako já, když jsem měl pokoj sám pro sebe - na vrchní desce botníku skříně přiléhající k "lince". Botníček byl přibližně stejně vysoký, šlo to samo. V takovém případě se člověk ovšem musel mít velmi na pozoru před ůklidovým komandem (Ne, ten kroužek neni překlep).
 

Příslušnice zmíněného komanda byly takovým hezkým ztělesněním rčení "Poturčenec horší Turka". Žádná z dam neráčila být rodilou Němkou, ovšem to jim jaksi nebránilo v puntičkářské honbě za Pořádkem a Čistotou, kterých se ovšem nesnažily docílit tím, že uklízely, nýbrž tím, že jednotlivé obyvatele penzionu vydržkovaly za to, že si neuklízí sami (třeba mě právě za kuchyňský prkýnko ve skříni). 

Obyvatele penzionu nutily být prakticky neustále ve střehu.
- Visačka "Bitte nicht stören/Do not disturb" na holky z ůklidového komanda neplatila. Ani trochu. (Ale jakože fakt vůbec - jednu z těch cedulek jsem spotřeboval při modelaření a nikdo si toho nevšiml nejspíš dodnes). Tu a tam odignorovaly cedulku třebas i se zvukem tekoucí vody v koupelně a suverénně si to nakráčely do pokoje, jehož uživatel byl zrovna ve sprše (Jestli taková epizodka, jak vystřižená z padesát let starýho porna, někdy vedla k nějakému hlubšímu mezinárodnímu freundschaftu, nevíme).

- Naopak na ně velmi platily zálohovaný obaly (což jsou v Říši skoro všechny). Když ale zjistily, že umíme číst a psát, víme, co znamená kouzelné slovíčko "pfand" a taky jsme si všimli, že nás každá plechovka piva stojí o 25 centů víc, než píšou na cenovce v regálu, milostivě nechaly jejich vynášení zase na nás.

- Pár z nás chvíli zkoušelo sledovat množství olámaných USB u notebooků, které jsme si nechávali v pokoji na stole a po nájezdu ůklizeček je našli zabořený v peřině na posteli. Začasté pod cestovní taškou, či kufrem, který tam skončil, aby se nepřipletl do cesty mopu...

Za v podstatě docela roztomilou performanci lze považovat sousoší, které mi z nějakého důvodu jednou zanechaly uprostřed ložnice. Bylo sestaveno z odpadkového koše, přes který položily kuchyňský prkýnko a na něj s neskutečným citem pro výtvarno umístily mísu od salátu. Z opačného konce stupnice zábavnosti bylo, když mi neumytou pánev hodily na odkapávač na umytý nádobí. Pánev jsem předchozí den po večeři nechal odmáčet na nepoužitý plotýnce, protože na odkapávač už zkrátka nebyla kam dát. Nádobí jsem tedy musel umýt znovu, tentokrát i s odkapávačem a pánev putovala zpátky na tu plotýnku. Než jsem pro ni našel mnohem lepší místo...

Jednoduše nás tyhle dámy sraly víc, než promáčenej hajzlpapír a vcelku pravidelně jsme kvůli nim chodili hulákat na správce, ať ty střeva pošle do prdele a na každej pokoj koupí kýbl a mop. Ostatně místo by na ně v tom koupelno-hajzlu bylo... 

Čas oponou trhnul a přinesl jiný projekt pro jiného zákazníka sídlícího v jiném koutě Německa, za nímž jsem se byl podívat ve dvou týdnech teď na přelomu ledna a února. V roztomile hrázděném prdelákově pár (desítek) kilometrů severně od Frankfurtu jsem radostně zjistil, že byť je to město malé, ubytování se nachází ve městě i fyzicky, ne jen administrativně. Chodit do práce kilometřík pěšky, kdy mně to přijde OK, bylo ve srovnání s 25 kilometry autem, u něhož člověk musel být "na písknutí", velmi osvěžující. Ve zdejším malém penzionku s výčepem v přízemí bylo veskrze útulno, avšak stejně jsem užil spoustu legrace. Zde pramenila z celotáborový hry "Hádej, co chybí v tomhle pokoji."

Penzion se nacházel ve starém domě v historickém centru městečka - v těsném sousedství vysoké školy, kterou mezi lety 1611 a 13 poctil svou přítomností Komenský, čehož trvalou připomínkou je pamětní deska s bustou řečeného génia, a jen jeden blok od radnice historicky tak cenné, že ji místní tisknou i na hodobóžový hadrový nákupní tašky. Prostě fakt starej dům. Kterej původně tim penzionem nebyl. Jak přesně probíhala rekonstrukce interiéru samozřejmě nevím, nicméně výsledkem je ubytovací zařízení, kde nejsou dva pokoje stejný, což se podle nějakýho záhadnýho klíče podepsalo i na jejich vybavenosti. Tak třeba během druhého z obou týdnů jsem bydlel na pokoji, kterému chyběla mikrovlnka, nože a větrání v kuchyni. Možná bude jednodušší říci, co tam bylo. Všechno, co prozrazovalo, že vařit se má tady, byla keramická deska přišroubovaná na zdi a police s olejem a solí nad ní. Pod touhle výzdobou stála nízká skříňka obecná, v níž bylo vyskládáno něco nádobí, jednoplotýnkový indukční vařič a nerezový futrál s jedním nožem na chleba, škrabkou, vařečkou a pár nekompletními sadami příborů. Po použití se nádobí mylo v koupelně. V maličké ledničce v pokoji hrál člověk s nakoupenými surovinami tetris, jelikož do ní se v pohodě vešly tři vejce a dvě plechovky piva do dvířek a dvě balení salámu do poličky. Cokoliv dalšího už chtělo věnovat trochu času a invence skládání. Nicméně trochu nepohodlí mě přeci nerozhodí, řekl jsem si a těmto drobným nedostatkům se snažil nevěnovat zbytečně mnoho pozornosti. Hned v pondělí jsem si nakoupil suroviny na "buřtguláš trochu jinak a líp" a pustil se do díla. Oloupal a nakrájel jsem dvě cibule. Oloupal a nakrájel jsem dvě batáty. Stejně jsem naložil i s půlkilem hovězích párků, jednou červenou paprikou a dvěma sušenými feferonkami. To vše tim tupym nožem na chleba, aniž bych si způsobil nějaké závažnější zranění (ze samýho soustředění jsem se jen jednou kousnul do jazyka). Přesunul jsem se do kuchyňky k tomu indukčnímu vařiči, v hrnci nechal rozpálit olej a jal se do něj postupně vkládat připravené suroviny, abych hned u druhé zjistil, co v pokoji nechybí.
...požární alarm...

10 komentářů:

  1. :)))
    Myslim ze by to byla zajimava vyzva : kdo co uvaril zajimavyho v hotelovym pokoji! I Borkuv dvoukolak bledne zavisti (pro neznabohy - Borkova show)

    Ovsem, jsem jasne posledni, myslim ze na hotelu jsem si varila nanejvys tak caj a jeste nas*ana, ze mi vzdycky nuti ty ovocny hnusy!
    IK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Troufnu si tvrdit, že se ten guláš docela poved. Ty batáty jsem bral původně jako takový náhradní řešení, protože v místní sámošce měli brambory jen v pětikilových pytlích, což je pro jednoho člověka na čtyři večeře zbytečně moc, dokonce i tehdy, jsem-li tím člověkem já. Ale oni se nakonec stihly docela rychle rozvařit, omáčku dobře zahustily a s tím ostatním se hezky skamarádily... Jen ty feferonky se možná rozvoněly víc, než bylo třeba.
      Z čaje jsem si tam udělal takovej příjemnej rituálek. Ráno jsem si uvařil do termosky a přes den upíjel. Ovšem čaj jsem si tam přivezl vlastní. Kvůli tlaku poslední dobou piju čaj místo většiny kafe, na který jsem byl zvyklej dřív a už jsem si tu hubu stihnul trochu rozmlsat... To ne, že bych byl nějak náročnej, mně docela chutná i obyčejný pigi...

      Vymazat
  2. Tak tomu říkám bojovky :-)
    Ale teda, klobouk dolů, fakt nezávidím.
    A to narušování soukromí nechtěnými uklízečkami, to je docela slušný teror, brr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to blbý. Člověk se s nima cejtil jako by ho hubovala máma, že má bordel v pokojíčku. Jenže tohle nebyla máma a mně už nebylo deset. Správce na nás jen krčil ramenama, tak nám zbylo jen trochu bezmocnýho vztekání.
      Ale za tu pánev jsem se jim pomstil.

      Vymazat
  3. Doufám, že si hasiči pošmákli...! Jinak mi to hodilo ty krásně nostalgický spolubydlící vztahy. A tetris v kuchyni znám moc dobře - s Houbičem jsme bydleli v garsonce o 16 m2 a tam se fakt jinde než ve vaně mýt nádobí nedalo. Tetris se hrál, i když u nás spalo víc lidí, myslím, že rekord bylo okolo 6 kousků v daném prostoru:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nebudu lhát, čekal jsem, jestli mi ten guláš někdo po tom kraválu nepřijde ochutnat. Leč byl to zřejmě jeden z těch požárních alarmů, co sice hulákaj jak protržený, ale jen na tebe, zřejmě aby tě vzbudili, kdybys náhodou usnula s cigárem a zapálila si pod hlavou polštář. Na zbytek lázeňského pobytu jsem z něj vyndal baterku.
      Tetris... Jo, to je to slovo, kterym by se práce v kuchyni na penziku v Buxte dala popsat velmi přesně. Bylo to protivný, protože zbytečný, ale mnohem víc mě tam srali ty uklízečky.
      ...vlastně mě docela překvapuje, že se tu ještě nikdo nezeptal, jestli jsme se jim nějak pomstili... :-D

      Vymazat
    2. No nebylo to řečeno ani v náznacích, takže předpokládám, že jste sice kafrali, ale jinak se na ně servilně usmívali a nosili jim poníženě kabelky a nákupy:))
      Jinak myslím, že tahle životní etapa je naprosto nezbytná, aby člověk později docenil kuchyň, kterou si zafláká jen sám nebo klid na záchodě, do kterýho se ti necpe dalších 5 lidí, co jsou zrovna na návštěvě a jeden z nich potřebuje blinkat.

      Vymazat
    3. I ne... Tu umaštěnou pánev jsem jim vrátil.
      Dámy měly úklidový potřeby ve skříni na chodbě. Tu nezamykaly. Tak jsem si půjčil kýbl s mopem, naplnil ho horkou vodou a pánev umyl v něm. Vodu jsem tam nechal, mop zapích do ní a sousoší vrátil do skříně...

      Vymazat
  4. Chechtám se, až se za břicho popadám :-D Pár podobných zážitků mám z turistických cest po Česku, kdy jsme chtěli ušetřit za ubytování. Nádobí, co se myje ve sprchovým koutu, kuchyň bez naběračky, takže jsme polívku nabírali hrnečkem, krájení mimo kuchyň i penzion, do kterýho jsme si museli regulérně koupit hrnec, protože tam ani jeden nebyl. Někdy je vážně rychlejší říct, co tam bylo... ale aspoň nám to nikdo nepřehazoval a nevytvářel z toho výtvarný intervence. To je přesně ten typ vtipný historky, co je vtipná až zpětně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, s tim odstupem už dobrý. :-D
      Ale tehdy jsem se po každý jejich návštěvě docela vztekal...

      Vymazat