pondělí 2. června 2008

Zasraná španělská škola

...aneb Kterak je Čech papežštější, než papež...ZASE!!!

Když to vezmu obšírně: Byl jednou jeden Jimenez s jednou Jimenezovou, kteří sobě pro radost pořídili robě. Dali mu jméno Miguel. Po narození onoho človíčka zeje v informacích o jeho životě (tedy - těch, které já vlastním) obrovská mezera až do doby, kdy Miguel už jako chlapec poněkud odrostlý pustil na veřejnost první fotku nějakého svého modelu. Dotyčný jako jeden z prvních pro modelařinu adoptoval některé vyloženě umělecké malířské techniky. V obci modelářské to způsobilo rozruch. Ostatně jako všechno, co vypadá dobře. Kdekdo se snaží Jimenezovy postupy napodobit, a tak vznikla tzv. španělská škola. Od té doby jsou specializované časopisy, jakož i modelářská fóra plná filtrů a washů, preshadingů a postshadingů, suchých štětců... termín "zvýraznění neexistujícího detailu" zní obzvláště vypečeně.

Míra okouzlení mezi českými modeláři je pochopitelná, bohužel místy zničující. Španělská škola zbavila některé z nás soudnosti a když takto stižení soudruzi vidí model, na který jeho autor výše zmíněné techniky nepoužil, držkují bez ohledu na to, zda ty techniky na model vůbec patří. Za příklad mohu použít...mmmm...třeba sebe a nedávno zveřejněný model Spitfiru FR Mk.XIVe. Měl-li bych čtenářstvo uvést do děje, pak bych odkázal sem. Veskrze pozitivní reakce na model mne samozřejmě těší, leč nelze si nevšimnout hlasů, které volají barevném odlišení paneláže. To je další věc - kovový povrch neboli natural metal finish (dále jen NMF). Mnoho lidí se o něj dlouho pokoušelo a dlouho byla výsledkem takových pokusů pouze stříbřenka. Pak někoho napadlo, že by nebylo špatné před nanesením samotné stříbrné některé panely nabarvit tak, aby na nich posléze stříbřenka chytla trochu jiný odstín a jednotvárný povrch modelu tak trochu rozbila. Technika je to geniálně jednoduchá, zvládne ji téměř každý a tak se i z kovového povrchu stala podobná mantra jako z pojmů zmíněných o odstavec výš. Zpět ke konkrétnímu případu. Dle některých lidí můj Spit nevypadá dostatečně kovově a přijde jim díky tomu tak trochu nedodělaný. Závěr postavený na nedostatku informací nebo hůř na jejich ignorování.

RAF obecně totiž provozovala velmi málo letadel v NMF. Stříbrolesklého povrchu bylo v devadesáti procentech případů docíleno nanesením barvy High Speed Silver. Byla to stříbřenka s přísadou celulózy, která povrch letadla spolehlivě sjednotila a uhladila, čímž snižovala součinitele tření a odporu, čímž letounu umožnila hospodárnější let a dosažení vyšších rychlostí. Různé odstíny panelů ba ani wash na zvýraznění hranic mezi panely podle mne na modelu tedy nemají co dělat. Co dál? Už nic. Hodnotící prostě na model kouká skrze španělskou optiku a nepřemýšlí.

Závěrem hořký úsměv vyvolávající historka z jedné malé lokální soutěže. Představte si modeláře, který s hrdostí čerstvého otce na soutěž přinese svůj poslední model. de havilland Hornet F Mk.3 - čistě postavený, dobře nastříkaný, decentně opatinovaný. Zhruba takhle. Položí jej na stůl a jde se podívat po konkurenci. Představte si druhého modeláře, který si Hornetu všimne. Sám se na jednoho takového chystá, a tak neodolá a jde se podívat, jak stavbu zvládl kolega. Zálibně si prohlíží elegantní křivky letadla a hezké provedení předváděného modelu jej ke stavbě vyloženě svádí. Představte si dva muže, kteří do této scény s citem vidláků vpadnou.

"Hele...to je postavený docela hezky, có?"

"To jo no... ale to barvení se klukovi moc nepovedlo. S takovymhle ztvárněnim naturalu už dneska díru do světa neudělá. Vidiš jo? Jedinej panel neni odlišenej. A to vočouzení vod vejfuků taky mohlo bejt výraznější..."

Modelář, jenž si Horneta prohlížel rozhovor vyslechl, neodolal a vmísil se do něj.

"Pánové...omlouvám se, že vám do toho kecám, ale... vy nejste rozhodčí, že ne...?"

"Ne...proč?"

"Díky bohu za to." pronese modelář se zntelnou úlevou.

"No moment mladej... moh bys mi to nějak vysvětlit?" oboří se a něj jeden z mužů

"Ale velice rád..." praví modelář s úsměvem "tak za prvé - Britové obecně natural kov skoro nepoužívali. Spíš stříbřenku. U tý je ta jednolitost celkem v pořádku řekl bych. A pokud jde o tohle letadlo konkrétně - to v naturalu nelítalo určitě,

!!!PROTOŽE BYLO DŘEVĚNÝ!!!!"

6 komentářů:

  1. sakra chlape, ty mi mluvíš z duše..... (šibalský mrk)

    OdpovědětVymazat
  2. Mám pocit, že techniku \"zvýraznění neexistujícího detailu\" používají hlavně ženy... ;-) Ale že by používaly dřevo jako Britové...?

    OdpovědětVymazat
  3. Ach...můj...bože!Kamio:-D Zvýraznění neexistujícího detailu je technika, užívaná tehdy, chce-li modelář například na tanku vytvořit škrábanec pouze pomocí barev bez toho, že by skutečně rýpal do povrchu modelu... Docela dobře se tím taky znázorňuje prověšení potahu na prvoválečných érech...
    Dřevo do toho netahej:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Jaaj, tak:-)) No a pak mě ještě v souvislosti s názvem ještě napadlo, že Španělé vyklepali Rusáky 4:1 na Euru, což je dobře;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Kamio,nevím proč v souvislosti, když název s fotbalem nikterak nesouvisí:-D Ale budiž - když už ten fotbal zmiňuješ, tak za sebe k tomu řeknu jen tolik, že daleko víc než vítězství Španělska nad Ruskem mne potěšila prohra Řeků se Švédy...

    OdpovědětVymazat
  6. Mně by potěšily ještě dvě prohry Řeků, když už teda takto a jejich rychlý odjezd pod Olymp, kde by mohli dále provozovat svůj antifotbal. Od Španělů dostanou snad kládu a Rusáci s nima remizují. No a už odcházím, anžto to není k tématu;-)

    OdpovědětVymazat