sobota 2. března 2013

Zlín Z-142

...z českých luhů a hájů...
Zlín Z-142 je jednomotorový dvoumístný dolnoplošník. Podvozek je příďový, pevný. Pohon zajišťuje motor Avia M-337 AK o výkonu 210 koní, který letounu dává maximální rychlost okolo 230 km/h. Pro úplnost dodám, že Z-142 má dolet 950 km a umí vystoupat do 5000 metrů.
Je pravděpodobné až jisté, že letouny řady Z-42 jsou nejúspěšnějším sporťáčkem moderní historie československého, resp. českého leteckého průmyslu. Od roku 1974 jich bylo vyrobeno k sedmi stovkám (193 kusů Z-42, 364 kusů Z-142 a 125 kusů Z-242) a zákazníky si letouny této typové řady našly na všech kontinentech. Jako příklad mohu uvést třeba Kanadu, JAR, nebo leteckou složku mexického námořnictva.
Zlíny Z-142 také používá české vojenské letectvo pro základní výcvik pilotů...

Model tohohle roztomilého drobka celkem nedávno uvedl na trh čínský Hobby Boss. Jedná se klasickou "bonboniéru", na které jsou modeláři od tohoto výrobce zvyklí. Co však upoutá, je zvolený materiál. S výjimkou dílů interiéru a VOP jsou všechny vylisovány z čirého plastu. To však nepřináší žádnou reálnou komplikaci a 14 dílů lze seskládat velice rychle. Jediný zádrhel může nastat při pokusech model vyvážit, protože ten díky příďovému podvozku přirozeně sedá na ocas. Pokud by snad někdo ze čtenářů model chtěl lepit, doporučuji se na vyvažování vykašlat. Stejně se vám to nepovede. Radši si nechte uříznout kousek dřevěné kulatinky z nějakého hezkého kmínku a na něj model po dokončení přilepte.
Já svůj model vyvážit zkusil a jediným výsledkem je, že jsem v jeho útrobách zazdil několik matiček. Po dokončení modelu jsem si tedy hrábl do šuplíku pro podstavec, metodou ŽáVeS na něm vytvořil kus betonové stojánky s travnatým okrajem a hotový model naň přilepil.
Dalším vyřízeným temelínem se tedy stává:
Zlín Z-142 centra leteckého výcviku sloužící na letišti v Pardubicích.



6 komentářů:

  1. Fíha! Som netušil, že vôbec niekto Zlíny robí. Vyzerá to na 1:72 - či nebodaj štvrťka?

    OdpovědětVymazat
  2. 1/72... s čtvrtkama jsem se omezil na chmelničky, který ve dvaasedmě odmítám vyplejtat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jinak Zlínů je překvapivě dost. Z poválečných určitě jsou, nebo byly Z-42, 142 i 242 a Trenér. RS models pak dělaj i nějaký předválečný, ale v těch typech mam bordel a nepamatuju si je...

      Vymazat
    2. těch Trenérů je několik, a dělal je mistr Legato...
      Z 42 a Z 142 dělá Hobby boss , před lety vydal Z 142 Aeroteam, a Z 42 kdysi ještě nějaká německá firma, od které má formy hobby boss... jen ti němci to měli z "normálního" plastu, a ne z té průhledné šílenosti...

      Vymazat
  3. A vůbec... nepřeháníš to s těma temelínama ?

    vždyť ti to na letošek nevystačí....

    OdpovědětVymazat