pátek 9. srpna 2024

Tlustý

 

 ...a Blp

Máme okurkovou sezonu v plném proudu, tak proč si nedopřát drobné, nebál bych se říci až banální mentální cvičení.
Pár dnů zpátky jste možná zaznamenali pláč brašnářství Tlustý, jehož současný majitel hořekoval nad neuspokojivou finanční situací podniku. O situaci firmy informovalo několik zpravodajských serverů a nemálo lidí se heclo a u brašnářů něco objednalo, aby drobnému českému podnikateli pomohlo z průseru. Na počátku obého zřejmě stál Jindřich Šídlo, který si z pozice druhdy spokojeného zákazníka na FB vylepil povzdech, že tý firmy bude škoda.

Netrvalo ani den, než ruplo, že zas tak bídně na tom ta firma neni a její majitel jen potahal celý internety za fusekli jen aby mu prasátko přibíralo rychlejc. Šídlo (a asi v tom nebude sám) reagoval zhruba v tom smyslu, že příště se na každýho vysere, právníci hovoří o podvodném jednání s možnými trestně-právními důsledky... A je na tom světě krásně, není-liž pravda.

Ovšem lidská zoo nabízí hovad nepřeberné množství rozličných druhů a stupňů zhovadilosti. Příkladně z twitteru připlulo tohle:


Ledacos by asi mohl napovědět už sám fakt, že je to z twitteru. Ale tohle mi přijde až moc špatně i na něj.
Proč do háje ten člověk potřeboval do problému zamotat tlustou ženskou? Jasně, chápu - name joke je žánr, který podoben dítěti s rakovinou slinivky nezestárne. Ale asi by jeho pointě prospělo, kdyby se s předmětem dalšího textu úplně nemíjel. A on míjí, protože další text neni ani o tlustym, ani o Tlustym, nýbrž si dělá prdel z lidí, který viděli živnostníka padat na držku a rozhodli se mu pomoct.

Čímž - opravte mě, jestli se pletu - dělá lidský dobrotě stejnou službu, jako onen povedenej majitel firmy. Ten ochotu pomoct v nouzi nakopl do slabin, moula z twitteru se za ní vysmívá.

PŘESNĚ PROTO SE S NÁMA MIMOZEMŠŤANI POŘÁD NECHTĚJ BAVIT!

6 komentářů:

  1. Ja o ty kauze popravde slysim poprvy, ale byla jsem ted tyden zase mimo internety. Za me je otazka, do jaky miry teda pan Tlusty horekoval, ze jde ke dnu a do jaky miry se toho chytili zakosi a udelali tu nejvetsi horekovaci praci za nej. Tlusty zensky no comment, to uz je za me mimo zanr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Otázka je to dobrá, to ne že ne. Odpověď na ni nechť poskytne nynější majitel/jednatel/whatever:

      "VÝZVA: Tohle se nepiše lehce. Visí nad námi krach. Reálný, opravdový krach. Po jedenácti letech dřiny.
      Bez prodeje není výroby. I když makáme ze všech sil, dáváme lidem nejlepší, co dovedeme, nedokážeme ufinancovat provoz. Je to kritické. Máme nyní pár dnů, než na nás dopadne damoklův meč. Obstavení účtú. Insolvence. Konec.
      Nechceme to vzdát. Nejsme bankrotáři. Chceme zabojovat. Poprat se o život, pokolikáte už. Jediné co máme jste Vy - naši spokojení zákazníci. A naše práce. A naděje, že to dáme.
      Všechny, kdo jste si od nás koupili něco, co Vám slouží roky, prosíme a vyzýváme:
      Kupte si dnes něco pěkného. Dnes, ne zítra. Umožníte nám pokračovat dále. Ať už to bude opasek, peněženka, boty nebo taška. Každá koruna pomůže.
      Nechceme nic zadarmo ani žádné milodary. Budeme jen rádi, když si na www.brasnarstvitlusty.cz koupíte náš výrobek. Jakýkoliv.
      Ano, jsme otevření investorům.
      Příběh naděje a řemesla nechceme nechat padnout.
      Sami to nedáme.
      Ivan Petrův a tým Brašnářstvi Tlustý."

      Vymazat
    2. Uf. No, tak obhajobu pana Tlustýho zase rychle stahuju, tohle zní jako sedánek s copywriterem na téma "co vymyslíme na okurkovou sezón, aby to chytlo za srdíčko".
      Přečetla jsem si k tomu zbytek - že nekrachuje a že teda teď zas řeší problém, že nestíhá objednávky. Kdybych byla zákazník, stáhla bych to hned a šla jinam.

      Vymazat
    3. Ten objednávkovej přetlak by si asi měl užívat. Myslim, že po týhle etický paralympiádě mu nevydrží ani do Vánoc... :-D

      Vymazat
  2. Ten "vtip" z twitteru jsem taky viděla, ale neznala jsem kontext, a tak jsem to nechala plavat. Teprve teď jsem to pochopila! A řeknu ti, že mi to náladu nevylepšilo. Lidi se někdy fakt chovají jako kreténi...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to neni o nic horší, než to bývalo... Jen je na ně u toho víc vidět.
      A můj osobní dojem je, že zrovna twitter ty kretény dost přitahuje...

      Vymazat