neděle 7. ledna 2024

Churchill AVRE Mk.III

Churchill už tu jednou byl, pro stručnou historii tanku proto odkážu tam.

Tady se jen stručně zmíním o konkrétní v nadpise zmíněné variantě. AVRE jest zkratkou slov Assault Vehicle Royal Engineers a dává (na britské poměry) relativně slušnou představu o tom, co to před vámi vlastně stojí. Jedná se tedy o těžké ženijní vozidlo, vybavené pro překonávání rozličných překážek při vedení bojových operací. Místo protitankové šestiliberky byly Churchilly AVRE Mk.III a IV vyzbrojeny minometem ráže 230 milimetrů, v podstatě demoliční zbraní určenou k ničení obranných postavení protivníka. Vedle toho na speciálním zařízení často nosily balík kulatin, které sloužily k rychlému překonání protitankových příkopů; kulatiny se svrhly do příkopu, kde vytvořily improvizované přemostění. Pro ještě lepší průchodnost bylo možné přes balík nahrnout zeminu a tím přemostění trochu vyrovnat a umožnit tak přechod i vozidlům o něco citlivějším na kvalitu cest.

Sám sebe jsem teď trochu zaskočil, když jsem zjistil, že na ten předchozí model Churchillu, který jsem stavěl, se mi ve vitríně práší už něco přes deset let. Tehdy jsem se o v té době vcelku nových modelech rozličných verzí tanků Churchill, které začal vyrábět hong-kongský Dragon, vyjadřoval neuctivě a nevděčně. Řečený výrobec tehdy naskočil na vlnu všelijakýho zjednodušování a jeho nový Churchill se v některých detailech příliš nelišil od o minimálně dvě dekády staršího předchůdce, v některých byl asi i o něco horší.
Kde že loňské sněhy jsou... Dragon se zjednodušování detailů drží jak hovno košile a ve srovnání s jeho poslední produkcí je Churchill ještě vyloženě zlatej. Byl by, kdyby byl k sehnání. Což není, nepočítám-li všelijaký komisní prodeje, případně on-line aukce... Ještě, že jich mám nasysleno dost!

No to nevadí. Rozborem stavby se asi taky příliš zdržovat nebudu, jelikož o ní si můžete přečíst přesně tam, kam jsem odkazoval již výše v této stati. Odlišností bylo nemnoho. Něco vyplynulo z faktu, že předloha toho aktuálního kusu měla věž svařovanou, místo hrubého povrchu litého polotovaru jsem se proto pokusil o naznačení svarových housenek. Trochu jinak jsem též odrbal blatníky. Na závěr jsem model tanku oživil nějakym tim bordelem, který je každá slušně vychovaná posádka líná uklízet, za což bývá nadřízenými pravidelně chválena. A kyblíček. Sice mi s nim ten tank připomíná valacha, co si v zápřahu nosí pod ocasem pytel na koblihy, ale přesto (možná právě proto) kyblíček muší bejt!

Mnohem víc srandy, než se samotným modelem jsem užil s podložkou. Nevěřili byste, co práce navíc je s oválným půdorysem, když jste zvyklý na obdélníkový. Ale dobrá věc se podařila, půdorysný tvar podložky jsem vykrouhal a jal se na něj vršit základ budoucího terénu. Protože výrobce modelu nabízí označení pro dva stroje 6. ženijního pluku 79. obrněné divize, která prošla severozápadní Evropu od Normandie až k nížinám severního Německa, rozhodl jsem se ztvárnit kousek terénu ze začátku této cesty. Jedním z nejtvrdších oříšků, které museli spojenci při probíjení z pláží rozlousknout, byly pozemky rozparcelované bujnými živými ploty na nekonečné množství kill-zón, kterých Němci využívali možná dovedněji, než betonové pevnosti na pobřeží. Ve vzrostlém houští bylo snadné schovat téměř cokoliv od snipera po protitankové dělo kryté pěším družstvem, nezřídka také baterií minometů. Průchod takto bráněným územím byl pro útočníka příjemný asi jako tříska za nehtem, obránce se naopak často zvládal z boje odpoutat dřív, než utrpěl nějaké zásadní ztráty. Malého Churchilla jsem tedy umístil na relativně úzkou cestu mezi dvěma takovými porosty, z nichž v jednom lze najít obranné postavení, které němečtí vojáci poněkud ve spěchu opustili. Zmizeli a jsou zmizelí. Jinak by je zmizel ten Churchill... 






22 komentářů:

  1. Tys tam udělal bordel jako v tanku! No to ovšem oceňuju :-) Úžasný smysl pro detail.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo. Jen já ho udělal na něm, protože dovnitř není vidět. :-D

      Vymazat
  2. Přesně, ten detail a to roštíčko okolo! Proč se na modely letadel nepřidělávají fingované mraky a prolétající ptáci?!

    OdpovědětVymazat
  3. Přesně, ten detail a to roštíčko okolo! Proč se na modely letadel nepřidělávají fingované mraky a prolétající ptáci?!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bych řekl, že maj letadla tu estetiku založenou na něčem jinym. Letadla jsou hezký samy o sobě a bordel okolo by mohl rušit. Asi...

      Vymazat
    2. Podle mých estetických měřítek jsou stejně chladnokrevně chirurgický, jako tanky bez roští a kyblíků. Už vím, proč se nemohu stát nikdy modelářkou - vznikala by velká města, dalece přesahující naše bytové možnosti:)

      Vymazat
    3. Asi se mi do toho montuje cosi jako profesionální deformace, jelikož "chladnokrevně chirurgický" se mi sice na první pohled v zásadě docela líbilo, ale pak jsem si vzpomněl na bumbrlíčky jako je kupříkladu AC-130, ke kterejm se zejména ta chirurgie moc nehodí :-)
      Kdybych měl osvětlit, jak to s timhle vnímánim mam já, jako docela dobrou berličku bych si vypůjčil dělení soutěžních kategorií. Letadla i tanky se, krom jinýho, na soutěžích dělej na tzv. detail kity a tzv. ready to fly/fight. Detail kity bejvaj všelijak rozřezaný, pootevíraný, s vymontovanýma motorama, zbraněma a já nevim čim všim ještě. Já to ztvárnění předloh na ošetřovně ve stavu klinický smrti nemam rád, jelikož se mi v tom už trochu ztrácí ten celek, kterej se mi na tom líbí. Takže já stavim ready to fly/fight. Což ovšem u letadel osazení nějakejma ekvivalentama roští a kyblíčků v podstatě vylučuje. Tanky bez toho naopak nejsou celý.
      Tak nějak tak no... :-)

      Vymazat
  4. Pěkné, dokonce moc pěkné, ale ta podložka mi stále připomíná tu Habřinu pudřenku, kterou se vždy líčila U Vávrů. To lze ale potvrdit/vyvrátit jen po osobním prozkoumání, resp. po pudrovém testu. Fan.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebývaj pudřenky dutý?

      Vymazat
    2. Galahade,
      to je jen prilezitost ke zlepseni a napad na vanocni darek pro Habru: vyfrezovat do podlozky prostor pro makeup!

      IK

      Vymazat
  5. Muzu se zeptat jaky je finalni rozmer umeleckeho dila? A kde je ted?

    IK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. IK: U Habry ve skříňce na mejkap.
      Galahad: Hele, seš první blog, u kterýho se Žmur zastavil, když jsem měla teď otevřenou stránku v prohlížeči. Dokonce udělal několik kroků vzad a vyžaduje ukázat další modely!:)

      Vymazat
    2. Největší délka toho soklu je cca 15 centimetrů, tanku zhruba 10.
      A právě teď prodlévá ve vitrině v ložnici. :-)

      Vymazat
    3. Psice: Habra má různý kouzelný skříňky, ale mejkap, myslim, není ani v jedný :-D
      Ten přechovává v koupelně, kde se pak každý ráno vzteká, která z dcer jí zas co vybrabčila…

      Další modely najde v archivu z loňského ledna:
      https://mlejneknamaso.blogspot.com/2020/01/

      ...z června 2020:
      https://mlejneknamaso.blogspot.com/2020/06/

      ...pak tady: https://mlejneknamaso.blogspot.com/2018/10/gtk-boxer.html

      Rok 2016: https://mlejneknamaso.blogspot.com/2016/

      Roky 2013, 2014 a 2015 jsou taky vcelku bohatý...

      Vymazat
  6. Takze akorat na pudrenku nebo tihy makeup, mozna i s prihradkou na rasenku…

    To Habra oceni! A oceni to i ostatni az z kabelky vytahne tank a prepudruje si nos:)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli by to měla drahá nosit v kabelce, musel bych broučka nejdřív zalejt do aspiku :-D

      Vymazat
    2. Tim to teprve ziskava na pikantnosti: tank v aspiku :)))

      Vymazat
    3. Pikantní není.
      Na týhle podložce mam namíchanej posyp s velkým obsahem skořice. Ta je spíš na sladko.
      Ale dodělal jsem pár dnů zpátky jinej kousek a tam je v posypu sušená paprika, to by pikantní mohlo bejt...

      Vymazat
  7. Jooo, taky jsem hledala neco a zazracne se to zjevilo v aktovce… neco jako Lurdy :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klobouk kouzelníka Pokustóna. Jen místo králíků z něj vypadne rtěnka a řasenka... :-D

      Vymazat
  8. Churchill vypadá fakt nebezpečně, musí mít jistou palebnou sílu!

    OdpovědětVymazat