pondělí 22. dubna 2024

Memoriál Zdeňka Bořka

 

 aneb Modeláři na Bohdašíně

Pravděpodobně při některém z hronovských letních posezení s kolegy Macanem a Bedýnkou, o nichž jsem se již zcela bez pochyby zmiňoval nejednou, byla mé pozornosti doporučena malá lokální soutěž pořádaná v restauraci Na Bohdašíně v malé obci stejného jména, která se nachází v tom kopci, co ho musíte vyfunět, když se chcete jít z Červeného Kostelce podívat na bunkr T-S 20. Pořádá ji KPM Náchod v sudých letech a já to prej nutně potřeboval vidět.

Tak jo. Udělal jsem si v kalendáři uzel na 20. duben, což ale samozřejmě nemohlo projít bez komplikovanýho domlouvání s Habrou, která ten víkend také měla někde pěstovat svůj obskurní koníček. Nicméně dobrá věc se podařila a já tak mohl v pátek po práci odkvapit na Florenc na přímý spoj Praha - Broumov. Plán byl naložit ještě v pátek modely Bedýnkovi, s nímž bychom je takto s předstihem mohli umístit na stoly a my si pak mohli v sobotu ráno dovolit pojmout cestu z Hronova do Bohdašína jako takový lehčí výlet okolo linie pohraničního opevnění. Ve Zbečníku bychom se kousek za železničním přejezdem utrhli z hlavní silnice doprava do kopců. Okolo srubů T-S 6 Písník a T-S 7 Lom bychom pokračovali po hřebeni mezi Zbečníkem a Rokytníkem po cestě, kterou lemují desítky lehkých objektů v různých stádiích rozpadu, okolo míst, kde si moji caparti každý rok staví domečky pro lesní skřítky, přes Maternici ke srubu T-S 19 Turov, odtud dál k Pláni a od ní už pak zvolna seběhnout do toho Bohdašína. Stručný výšlap tak na hodinku a půl, když člověk moc nespěchá. Já se navíc těšil, že to budu mít s fundovanym výkladem, jelikož Macan druhdy dělal průvodce na Dobrošově a historii našeho předválečnýho opevnění má v malíku... 

Když jsme tyhle plány utřepali, netrvalo ani tři dny a předpověď začala slibovat ochlazení a k němu hovna s háčkama, takže jsme se nakonec na pěší turistiku vykašlali a do Bohdašína se svezli s pány Zimovými. Protože Zima senior byl členem pořadatelského týmu, svezli jsme se s nima do toho Bohdašína fakt brzo. V 7:20 jsme nakládali krabice s modelama v Hronově, před osmou jsme je měli v bohdašínský hospodě na stolech. Mnohem důležitější bylo, že jen o chvíli později jsme na jiném stole měli misku s naprosto epesní dršťkovou a k ní rohlíček, nebo kmínem vonící krajíc chleba. 

Restaurace, v níž se soutěž konala, má pohnutou historii. Původně šlo o budovu školy, jejíž řídící učitel Ladislav Satran byl i se svojí ženou Zdeňkou 9.7.42 popraven, kteroužto tragédii připomíná pamětní deska na domě. Dnes tu najdete příjemnou, prostornou, ale stále útulnou restauraci s dobrym pivem, solidní kuchyní, příjemnými cenami a v neposlední řadě krásnym výhledem do kraje.

Modelářů přibývalo, stoly se plnily - jak ty výstavní, tak ty jídelní, veselý hlahol naplnil dům, jídlo vonělo a pivo teklo proudem. Kecalo se o modelech, nebo i jen tak a bylo na tom světě krásně, i když za oknem třeba zrovna chcalo jak o zlatou přílbu. Což mimochodem též nebylo tak úplně pravidlem. Nijak vlídně sice nebylo, ale počasí zdaleka nedivočilo tak moc, jak předpověď vyhrožovala. Proto někteří z návštěvníků využili možnosti se ke srubu T-S 20 projít a podívat se třeba i dovnitř. Pánové z Pláně sice sezonu zahajujou až tuhle sobotu, ale pro návštěvníky soutěže na Bohdašíně byla domluvena výjimka. 

Já před pár lety řečený bunkr navštívil s dětma, pročež teď jsem se nevystavoval nepřízni počasí, nýbrž jsem zůstal v restauraci, protože ta dršťková se sama nesežere. Té jsem si dal někdy okolo jedenácté ještě jednu misku a po ní přišlo na řadu vepřové koleno. Co bych tak k němu... Když lidé touží vypadat hlubokomyslně, říkávají, že štěstí si nelze koupit. A já v sobotu zjistil, že lze. Na Bohdašíně za 125,-.


 

Jeden z důvodů, proč mám rád malé soutěže, je fakt, že se vyhlašuje brzo a celá ceremónie je rychle vyřízená. Nejinak tomu bylo zde. Vyhlašovat se začalo ne v půl páté, ba ani ve čtyři, přátelé... Vyhlašovat se začalo v půl třetí. A protože soutěžních kategorií bylo jen pár, bylo hotovo tak asi za dvacet minut. Pak se pobalilo, srovnaly se účty s výčepním, zamávalo a jel si každý kam se mu chtělo. 

Večer se šlo v Hronově k Bobovi na Rampušáka. Lámali jsme Bedýnku i Zimu, leč oba byli celodenním hmožděním s organizací soutěže vorvaný jak jetel, Bedýnka navíc ztratil hlas (protože vyhlašoval výsledky bez mikrofonu a musel přeřvat hodně veselejch modelářů), tak se k nám přidal jen Kikin, takto sympaticky ukecanej hubeňour s nekonečnou zásobou veselejch historek.

A mně pak na neděli zůstala jen cesta do Prahy. Někdy po půl jedenáctý jsem se odkutálel od Macana k náměstí na autobus. Přijel na čas a docela se mi ulevilo, že šlo o stroj nezanedbatelně pohodlnější, než byl ten, jímž jsem v pátek přijel. Já si tim pádem mohl následující zhruba tři a půl hodiny klást otázku "Proč do háje nemohlo bejt takovýhle počasí včera?" bez otlačených kolen...




12 komentářů:

  1. No jejej, takovej zapomenutej Bohdašín...nikde líp než v takový zapadlý hospodě se nedal strávit víkend líp!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano. Nejlepší víkend je ten, kterej si v pondělí sama závidíš. :-D

      Vymazat
    2. Nám přijel kus rodiny s parťáky pro děti a měli jsme plánovanou ZOO...tak z toho jsme uhnuli, protože to bychom viděli jen tučňáky. I tak jsme ale byli většinu dne venku, bičováni větrem, deštěm. Zas v parcích nikdo nikde nebyl:) Zato hospody praskaly ve švech.

      Vymazat
    3. No jo... na hospodu je užije. Bejt tam kostel, tak zmoknou... :-D
      Ale ze zkušenosti vim, že dětem to sychravo v lumpačení překáží mnohem méně, než nám zpovykanejm dospělcům, takže hádám, že Žmur s Čičman si parťáky užili nehledě na počasí, viď?

      Vymazat
    4. Nt je jasný, oni jsou supermani bez ohledu na sychravo nebo tornáda. Jedinej kryptonit, co jim může pokazit radost, je škola nebo pokyn k úklidu. Hele a tys soutěžil? A musej se dávat vlastně do soutěží nějaký čerstvý věci, který ještě voněj po barvách, nebo cokoliv z repertoáru?

      Vymazat
    5. Tohle maj asi všechny děcka společný. Tu školu možná ne, ale úklid asi jo, řekl bych :-D
      ... jo, soutěžil jsem...
      Stran soutěžních modelů platí takový nepsaný pravidlo, že jeden model není vhodné přihlásit ve více ročnících jedný soutěže, tj. že s jednim modelem lze každou akci navštívit jednou. Jestli ten model dodělal v noci před akcí, nebo se mu na něj ve vitríně deset let práší, to je vcelku fuk... Ale tak nějak přirozeně lidi na soutěže vozej čerstvý věci, protože by měly bejt nejlepší, že jo...

      Vymazat
  2. Ja si totiz az ted priblizila ten prtavej posledni obrazek s diplomeckem, o kterym nikde ani zminka! Tyjo, gratulace velika!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako děkuju... Ale pro mě byl mnohem lepší zážitek to vepřový koleno. :-D
      ...ale jako jasně, že člověka potěší, když to cinkne, to zas nebudu řikat, že né... O:-)

      Vymazat
    2. No prave, nebud zbytecne skromnej! A pletu se, nebo je to TEN tank s kyblickem a serepetickama, jak jsme si delali srandu, ze je z Habriny pudrenky? Vecna slava mu!

      Vymazat
    3. Nejsem zbytečně skromnej... Jen jsem to dmutí pýchou měl hotový už v sobotu ;-)
      A jo, je to přesně on. :-D

      Vymazat
  3. Že gratulujeme :-) A já teda vím, že je to trošku mimo téma, ale nemůžu si pomoct - ta brilantní vyjádření ohledně počasí, která v tomhle článku máš, to jsou běžný obraty, nebo nějaký rodinný perly, či dokonce jsi autorem ty? Protože je za á neznám a za bé jsou naprosto dokonalý!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli myslíš hovna s háčkama, tak to je způsob, jakym nějakej obzvlášť protivnej déšť popisuje moje maminka. :-)

      Vymazat