pátek 8. března 2024

Bermudský trojúhelník

 ...bylo nebylo, tak dávno, že už spíš nebylo...

Když jsem se před cca dvaceti lety k modelářství vracel, chodil jsem si ponejprv připomínat atmosféru a nasávat vůně tohohle koníčku tam, kde jsem se s ním seznámil. Tím místem bylo modelářství LEGATO u nás na Jižňáku. Byl to jeden z těch kšeftíků, co se jimi od počátku devadesátek zaplnily kočárkárny sídlištních paneláků. Mezi hromadou kadeřnictví, galanterií, večerek a papírnictví byl specializovaný modelářský obchod vcelku ojedinělý úkaz. Takže se panu majiteli dobře dařilo a v dobách největšího rozmachu měl ty prodejny dvě, jednu klasickou a v druhé bazar.

Ten obchod už neexistuje, jeho majitel se z prodeje cuknul a šel vyrábět (strašně rád bych řekl, že je v tom stejně dobrej, jako ve kšeftě, ale to bych vám, přátelé, kolegové, bratři, sousedé, sprostě lhal). To ovšem teď není až tak důležité. S nástupem ke studiu na ČVUT jsem se začal mnohem pravidelněji pohybovat centrem Prahy, díky čemuž jsem se rychle seznámil s třemi obchody, které tvořily vrcholy modelářského bermudského trojúhelníku, v němž se záhadně ztrácely celé výplaty tempem, které snese srovnání snad jen s ostříleným uživatelem hracích automatů.



Prvním, největším a nejviditelnějším, byl obchod MPM v Myslíkově ulici. Jedna ze dvou pražských poboček modelářského obchodního řetězce byla na širokém bulváru vedoucím od městského soudu k Mánesu skutečně hodně na očích a takřka si jí nešlo nevšimnout. Šlo o skutečně velký krám, odkud člověk málokdy odešel s prázdnou, protože tam vždycky zakopl o něco, co nutně potřeboval, i kdyby to měl být jen štěteček. A kdyby náhodou nepotřeboval, pěkně postavené modely v několika vkusně rozmístěných vitrínách už nějaké to utrácivé puzení vyvolaly...

A když jste potřebovali něco, co v MPM neměli, prodávající nebyli nepřející skety a doporučili se podívat ke konkurenci jen o pár kroků dál. Druhým vrcholem trojúhelníka byl malý nenápadný obchod v Opatovické ulici, kterému se podle majitele říkalo zkrátka Bílek. Co o něm říci? Byl to sice krcálek o málo větší, než průměrná koupelna, ale stěny byly krabicema obložený od podlahy ke stropu a že by si člověk neměl z čeho vybrat, to rozhodně nehrozilo. A konkrétně já díky dispozicím tohohle kvelbu začal stavět jako člověk a ne jako prase. Jak byl ten obchod zastrčenej, daly se tam totiž prokecat dlouhý hodiny o tom, co se jak dělá a já tam takhle nabral spoustu vědomostí a tipů a triků.

Posledním vrcholem byl bazar ve Pštrossovce. Pár kroků od Bílka, takřka přesně v místech, kde Opatovická do Pštrossovky ústí, je obchod, který sice stran běžného sortimentu příliš zajímavě nevypadá, na druhou stranu ale neznám ve svém okolí jediného modeláře, který by si odtud neodnesl nějaký ten klenot. Poklad, o kterém ani nevěděl, že ho potřebuje, dokud ho tam v regálu neviděl.

Bílek v Opatovický zavřel dlouho před kovídkem - 2016, možná 17, MPM v Myslíkovce skončilo počátkem července 2021 a bazar ve Pštrossovce se to chystá odpískat k poslednímu dubnu.
Ne, že by to byly jediný modelářský obchody v Praze... ale nemohlo by kurva aspoň něco, co si pamatuju z mládí, zůstat naživu?!

8 komentářů:

  1. Já bych ty internety zakázala, všechny to akorát otravuje a obchody krachují...a ironicky to myslím jen trochu. Moje nonstopy v Brně se zatím drží, některý...
    Posílám pozdravy z Karlových Var (mrk mrk) do Saska (mrk mrk).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Narážku na e-shopy samozřejmě chápu a ano, ty maj na ukončení provozu kamennejch obchodů velkej podíl... Jenže ten kamennej obchod prostě nebyl jen obchod a jakkoli chápu ekonomickou rozvahu, která k zavření těch provozů vedla, je to prostě škoda...

      Vymazat
  2. To je ale smutný... S každým takovým místem opravdu jako by odešel kus tvojí osobní historie. Když po covidu padlo jedno hračkářství v mém rodném městě, zůstala jsem úplně v šoku. A to jsem k tomu místu neměla celkem žádnou osobní vazbu - stačilo, že tam prostě stabilně po celý můj život bylo. Okolo se obchody měnily, ale to hračkářství bylo zdánlivě věčné. No, nebylo. Dodneška je trochu smutný chodit kolem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně... člověk do nich nechodil nijak často, ale byly tam a když chtěl, tak mohl. Teď zmizely a jsou zmizelý. A jediný, co můžu, je čumět na špinavý sklo prázdný výlohy.

      Vymazat
  3. ...a sklari nebudou mit co zrat:) Mne taky umrelo oblibenejch podniku, no jeje. My jsme si chodili s Emem pro Komara do nejakyho modelarskyho obchodu v ramci obchodniho centra, ale to uz neni ono - vsechny ty obchody v super, haper a giga tak nejak ztrati to kouzlo prochazky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle zkoušel Pecka. Ten je od těch model-bermud vlastně docela nedaleko a čert ví, jestli tam nebyl i první. Kousek od Národního divadla v Karolíny Světlé. Pak expandoval, otevřel druhej docela velkej ve Zlatnický, pak měl asi tři právě v různých OC. V Čestlicích, Letňanech a Ruzyni, jestli se pamatuju správně. No myslim, že už má zase jen tu Karolinku...
      Chcípá to na e-shopy... :-/

      Vymazat
    2. Diky za osvezeni pameti, Pecka to byl! Prave mi to prislo v tom ocecku takovy nepatricny, ze to asi moc nelakalo k navsteve typicky zakazniky, co tam honili hadry a mliko ve sleve.
      Uz jsem si zvykla kupovat na netu skoro vsechno, ale dost z toho vypada fakt jinak nez na fotce a jede to zbytecne zpatky.

      Vymazat
    3. Tak na tohle my modeláři máme hned dva weby, díky kterejm zajíce v pytli koupit v zásadě ani nejde. Scalemates a Super-hobby. Na tom prvnim lze dohledat historii modelu od prvního vydání, často i s linkem na pdf soubor návodu, to druhý je nějakej polskej e-shop, kterej je sice trochu drahej, ale s těma prodejníma položkama si tam dávaj práci, takže obvykle mívaj poměrně dobře rozfocenej obsah krabičky.

      Vymazat