pondělí 30. října 2023

Na Okoř je cééésta...

 ...další díl cestopisného občasníku...

Vcelku asi nebude pochyb o tom, že vstávat ve sváteční den před sedmou hodinou ráno je zvláštní druh sebetrýznění, kterého se na sobě člověk dopustí jen velmi nerad a jen z velmi dobrého důvodu.
Já si podmínky navíc nezanedbatelně ztížil sledováním velmi, ale opravdu VELMI napínavého zápasu mezi Anglií a Argentinou o třetí místo na letošním rugbyovém mistrovství světa. U Vávrů si totiž pan hostinský pro rodinu a přátele otevřel sázkovou kancelář a já do výsledku zainvestovali svůj těžce vydělaný peníz. A ačkoliv jsem tedy svoji padesátikorunu díky vítězství Anglie pěkně zhodnotil, výsledek 26:23 napoví, že šlo o jeden z těch zážitků, které člověk potřebuje trochu spláchnout. Do peří jsem ulehl někdy před druhou ráno, a tak když mi v 6:40 zvonil budík, hodnou chvíli jsem na něj tupě zíral, než jsem si uvědomil, že nejde o omyl.

Jako vždy jsem ale na sebe byl přísný, vstal, sbalil se a na sraz dorazil včas. V 8:12 jsme odjeli z nádraží Praha - Dejvice na Kladno, odkud jsme vyrazili skrz město vůkol kladenské průmyslové zóny mezi Kročehlavy a Dubím, pak lesoparkem až k Buštěhradu. Buštěhrad je prazvláštní místo, které by mohlo být až dojemně krásné, ale vědomě se rozhodlo, že nebude. Na lavičce u kapličky svaté Máří Magdaleny s výhledem na unavenou budovu bývalého buštěhradského pivovaru jsme zbaštili kus svačiny a jali se ťapat dál. Cesta mezi poli nás vedla přes Bouchalku k obci Zájezd, která vypadá, že větší část její rozlohy tvoří zoopark, jehož exponátům se lze obdivovat vcelku zblízka i přímo na cestě, kde příkladně naši pozornost poutaly dvě rozjančený veverky a jedna sovička nesměle valící oči z otvoru v budce. Odtud jsme přes kopec dospěli k velmi sympatické vesničce Libochovičky. K zadní straně budovy místního úřadu přiléhá pohledná dřevěná terasa nad rybníkem, na níž si lze ze samoobslužné pípy dopřát jedenáctistupňového Kozla za 33 kaček, případně stejné množství prosecca za 65,-. Mimo to jsme se s parťákem shodli, že jsou Libochovičky obec mimořádně nenápadná. Stojí v dolíku tak, že jsme ji pořádně nezahlédli dříve, než pár desítek metrů před prvním domem a když jsme ji opustili, pár desítek metrů stačilo, abychom ji už zase neviděli. V podstatě ji lze minout ze vzdálenosti pár desítek metrů, aniž byste si vůbec všimli, že tam je (což de facto znamená, že 813 let stará obec na Kladensku má lepší stealth vlastnosti, než Suchoj Su-57). 


 

Za Libochovičkama přišla na řadu ta v nadpisu zmíněná Okoř. Trampskými písněmi proslavenou lokalitu jsem dosud nikdy nenavštívil, byl jsem tedy zvědav, co tam vlastně najdem. Nu... Hrad v dolíku je svým způsobem skutečně pozoruhodná rarita, která za návštěvu stojí. My se v malé výletní občerstvovně nedaleko hradu najedli a napili a při tom se krátce zamysleli nad architekturou v podhradí. Zajímalo nás, zda-li jsou místní domy pozůstatkem staré tvrze, nebo jen místní ochotně využili kámen z rozvalin jako stavební materiál. Vedle toho jsme ještě spekulovali o tom, jak se asi stalo, že terasa občerstvení Ella, kde jsme si do hlav tlačili tu klobásu, nemálo připomíná velký kotec pro psa. Abychom si rozuměli - ono tam bylo útulno, pivo i klobása byly dobrý, pani provozní ochotná a milá... Ovšem terasu od cesty oddělovalo pletivo od země až po střechu.


Poněkud rozmařile jsme další zastávku udělali hned o vesnici vedle, v Noutonicích, kde mají kavárnu, která jakoby se do obce o rozloze cca 300x500 metrů vlastně ani moc nehodila. Uvařili nám tam vynikající flat white, jen ztěží jsme odolávali vystaveným zákuskům a před zabíjačkovou polévkou jsme následně museli vyloženě utéct směrem na Velké Přílepy.


Noutonický Kafe U žlabu byla naše poslední zastávka před cílem. Přes zmíněné Velké Přílepy jsme za nostalgického přemítání nad oblíbenými PC hrami došli do Úholiček a odtud přes kopec do Únětic. Tady jsme ještě jednu zastávku udělat i chtěli, ovšem hospoda U Lasíků byla plna lidí, kteří došli k závěru, že rozumné počasí je třeba využít, dokud se ještě jakž takž drží. Tedy jsme v podstatě jen otevřenými vrátky nahlédli do zahrádky na frontu k výdejnímu okénku a rozhodli se pokračovat v cestě bez zastávky. Ostatně do nádražky v Roztokách už to odsud bylo jen zhruba 4 kilometříky.

Jenže to jsme ještě netušili, co nás v Roztokách čeká za brutální kombinaci zrad a křivd a jiného strádání. Z pivovaru Perron se vyklubala ruina se zatlučenými okny, nádražka byla zavřená a my sice zareagovali pružně a rychle naskočili do vlaku přistaveného k nástupišti, jenže se brzo ukázalo, že jde o úplně jiný vlak, než potřebujem a místo odvozu na Masaryčku nám zprostředkoval pěkný výhled na vlak, který tam z druhého nástupiště skutečně jel. Další jel naštěstí o pouhou půlhodinku později, do toho už se nám nastoupit podařilo dokonce i s poměrně přesným plánem, kde ten debriefing nakonec provedem. Při odjezdu z roztockého nádraží jsme z okna zahlédli venkovní posezení toho zatlučenýho pivovaru. Bylo ovšem zavřený, tak by nám stejně bylo platný jak hadovi noha.

Za Masarykova nádraží jsme se metrem dopravili na Karlovo náměstí a dojmy z výletu došli probrat do Krčmy u Parašutistů. Našli jsme si stůl, na němž sice byla rezervace, ale až od sedmé večer, my tedy na svoje dvě piva tvarůžky v bramboráku měli času habaděj. Volba téhle hospody nakonec tu zavřenou nádražku v Roztokách postavila do zcela nového světla. U Parašutistů, vedle jídla a piva, prodávají pár zajímavých upomínkových předmětů spojených právě s druhoválečným československým desantem. Všimli jsme si triček, ale hlavně moc pěkné velcrem podšité nášivky. Mohl bych ji začít popisovat, ale fotka bude, myslím, lepší.

 

Na Memoriálu československých parašutistů za dva týdny to bude +35 bodů k morálce!

10 komentářů:

  1. U těch cen mi ještě chybí informace o tom, že voda byla za stovku :-D Ten stealth mě každopádně moc pobavil. Jednou jsme takhle na procházce potkali posed, který měl stealth zhruba na levelu jedna: všechno kolem bylo jasně zelené, jen ten posed byl ověšený úplně suchými a krásně rezavými borovicovými větvemi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cenami nealko nápojů bohužel nemohu sloužit, nekoukal jsem na ně O:-)
      Posedy jsme cestou taky nějaký potkali. Vesměs se u nich s kamufláží nikdo neobtěžoval. :-)

      Vymazat
  2. Měli jste kliku. My tentýž den na okružní cestě kolem rybníků Řeka a Malé a Velké Dářko na otevřenou osvěžovnu ne a ne narazit, dokonce měly zavřeno snad všechny hospody na odjezdové trase. Jen z udírny u Nové Vsi stoupal kouř...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...a nechat ve svátek zavřenou hospodu je dobrej nápad, nebo blbej nápad, nebo jakej je to teda nápad...? :-D
      Pravda ale teda je, že my s výjimkou těch Roztok vlastně našli všechny otevřený.

      Vymazat
    2. Zavřít si hospodu na svátek, když všichni vyráží na výlety, shledávám jako jednoznačně blbej nápad!
      Jinak - jé, Lasíkovi! Ty mám spojený právě s podzimními výlety, kdy se šlo pole nepole z Lysolají.
      P.S. Ty malý podniky s nezvykle dobrým kafem a dalším sortimentem se kolem Prahy celkem rozmáhají - my narazili na něco podobnýho na druhým břehu od Roztok. Kafe o voltáži jihoamerický pražírny a banánovej chleba s batátovým krémem, to se to pak šlapalo...

      Vymazat
    3. Tak to jsem rád, že jsme došli všichni ke stejnýmu závěru... My z toho totiž v tu chvíli taky nadšenim nehýřili.
      Na druhym břehu od Roztok? ...nějaký Zdiby? ...Klecany?
      A batátovej krém jakože polévka, nebo pomazánka?

      Vymazat
    4. Mno dobre, myslela jsem, ze mi to projde, ale neproslo! Takze jsi me donutil otevrit mapy a je to Konkava v Rezi. Batatovej krem je nasladko na tom bananovym chlebu prave. A jako bonus k tomu dostanes aportujiciho buldocka, co miluje hosty...

      Vymazat
    5. Konkáva v Řeži? ...no ale tos měla říct hned... :-D
      Ne sice, že bych znal zdejší batátový krém, ale hned vedle je hospoda a v tý jsme si začátkem letošního roku dvakrát dopřáli tu moc dobrou sekanou s bramborovym salátem a tvarůžkovej salát. ;-)

      Vymazat
  3. No jasne! Nad tou hospodou jsme prave taky rozvazovali, ale ja v tu chvili potrebovala spis nasup kofeinu nez sekacku:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasný. Ostatně proto my se teď v sobotu stavovali na kafíčko hned v první vesnici za Okoří... Protože na Okoři jsme doplnili všechno, kromě kofeinu. :-)

      Vymazat