čtvrtek 9. května 2024

Jak jsem nevydejchal kyslík

 aneb Měníme operátora

Já jsem sice vcelku držka, ale s většíma institucema se hádám nerad, maje důvodné podezření, že tyto jsou na to dohadování líp vybavený a hlavně mě maj na salámu dost na to, aby je vlastně příliš nezajímalo, že si na ně otevírám kušnu. V případech, které nepřekračují nějakou přijatelnou míru absurdity se proto uzavírám do zenový zahrádky, myslim si něco o poblbanejch fachidiotech, představuju si je všechny zhruba jako Ludvu Hovorku, čímž jsem s nima v zásadě hotov a mou duševní pohodou nic necloumá. 

Ovšem výraz "přijatelná míra absurdity" už sám o sobě naznačuje, že tady bruslíme po sakra tenkym ledě a proto nepřekvapí, že párkrát už rupnul.

Pár let zpátky třeba pod Komerční bankou, u který jsem si v nějakym náhlym sice vcelku dobře mířenym, ale ne zcela domyšlenym hnutí mysli otevřel investiční portfolio, kterym jsem si hodlal z větší části nahradit důchodový připojištění. K jejich obsluze jsem musel otevírat běžný účet, protože z jinýho, než z KB účtu ty peníze asi nějak smrděj, nebo co (Ano, přesně v tenhle moment jsem se měl sebrat a utíkat). Série drobných nedorozumění vedla k tomu, že jsem zmíněný bance dlužil šest korun na poplatku za převod, o čemž mne zpravila prostřednictvím sms v době, kdy jsem byl služebně v Říši a bohužel bez přístupu k netu. Šest kaček jsem uhradil po návratu, zkontroloval stav účtu, na němž měla být a také byla rovná 0,00 Kč a spokojeně šel hnípat, abych se cca o týden později dočkal liebesbriefu, v němž mi KB vyhrožovala soudním vymáháním dlužné částky ve výši jednoho haléře. A který byl, jen tak aby tomu posranýmu dortu nechyběla kvalitně shnilá třešnička, odeslaný asi tři dny poté, co jsem uhradil těch dlužných šest kaček... Bouchli mi saze a šel jsem Komerčku zrušit. Teda jako ty účty... Poněkud udivené dámě, která se mě snažila přesvědčit, že reaguji ukvapeně, jsem vysvětlil, že na ukončení smlouvy s bankou, která mi účtuje poplatky, o nichž mi při podpisu smlouvy neřekla... která mi vyhrožuje soudnim vymáhánim dlužný částky, přestože já dával prachy na hraní jí, nikoliv naopak... a která si ve finále spokojeně vezme stonásobek dlužný částky a tváří se, že cajk (protože pochopitelně pokladní trvala na tom, že ten halíř musim zaplatit)... že na tom nevidim ukvapenýho vůbec nic.
("No ale to celý vzniklo, protože jste si tam na tom trvaláku zapomněl přidat těch šest korun na poplatek za převod."
"Neměl jsem s tim jak počítat. Poplatek za převod je něco, s čim mě moje banka nikdy neobtěžovala.")
 


A tak jsme se po jednání jistě ne přátelském, stále však mírovém, rozešli každej po svym. No a v blízké budoucnosti mě podobně jedovatá koketerie čeká znovu, tentokrát s poskytovatelem telekomunikačních služeb. Jsem klientem O2 již dlouhá léta a nějak mám pocit, že jsem jim asi spadnul do kategorie lidí příliš líných na aktivní hledání nějakých lepších nabídek, se kterýma si tim pádem lze takřka libovolně vytírat prdel. A tak se mi tarify k telefonu a domácímu internetu vyšplhaly z původních 249,-/499,- na 399,-/599,-. Neptejte se mě, jak dlouho jim to trvalo, z hlavy přesně nevim. Ovšem koťátka od Kysliků se mi ku své smůle netrefily do úplně vstřícný nálady... Poměrně poctivě pracujou na tom, aby to ani nešlo. A tak když mi pípla sms s upozorněním na čerstvou fakturu za net s novou hezčí, voňavější a hlavně vyšší cenou, jal jsem se trochu vztekat. Reklamní sdělení od operátora nestíhám mazat, ale nějaký info o zvýšení ceny nikde. (Nebo možná někde jo, ale kde to má člověk  vyčenichat mezi všim tim balastem, kterej mu do schránky házej?) Vedle toho x telefonátů, v nichž mi pipinka z call-centra nabízí nějakej děsně super novej mobilní tarif s ještě více volnýma datama... Za který já vždycky poděkuju, opáčim, že je nemam jak využít, protože nemam chytrej telefon a že bych bejval radši nějakej tarif klidně úplně bez dat, protože i když jim řikaj "volný", ten tarif viditelně prodražujou. Což končí zase vždycky stejnou odpovědí. "Nooo, to my v nabídce nemáme. Ten váš tarif je fakt to úplně nejnižší nastavení, který umíme."
...kdybych na začátku každýho takovýho telefonátu aspoň neposlouchal zaklínadlo řkoucí, že "...hovor je v rámci zkvalitňování služeb nahráván..."

Tak jsem si pro zajímavost změřil datovej tok, kterej mi za těch šest stovek O2 dává (se nasmějete; 29 Mbps download a 9,5 upload), podíval se co a za kolik umí konkurence a kyslíci z toho nevyšli dobře. Mobilní tarif si cuknu k nějakýmu virtuálnímu operátorovi á la Kaktus a bude vymalováno...

...a ještě než jsem tohle dopsal, od Habry poslouchám, jaký talent pro absurdno prokazuje trenér našeho malýho rugbysty. Ale na to si počkejmež po neděli, neboť nepochybuji, že tomuhle příběhu se ještě dostane pěkně macaté pointy...

17 komentářů:

  1. Hele my o tom Kaktusu navážno uvažujeme pro naše děti, který telefon v podstatě využívaj jen na wifinu a sem tam mi přijde sms, že jdou po škole ven a přijdou pozdějc. To je všechno, protože veškerá komunikace screenagerů se odehrává zásadně na free platformách a sockách.

    Jenže všichni 3 operátoři trvají na tom, že už nemůžeš mít klasickou předplacenou kartu, kterou si dobíjíš v případě potřeby, ale že se ti z toho kreditu strhává normální sprostej tarif, v našem případě za hovno.
    Akorát jsem na tom stejně jako ty, takže při každým dobití vzdychnu, že příští měsíc ale už! A pak se mi stejně nechce řešit portace čísel a všechny ty hovadiny okolo. Tak prošlap cestičku a dej vědět.

    P.S. Už jsem ti říkala, jak mi KB uvalila omylem na účet exekuci, která patřila ženský se stejným jménem a příjmením? A jak jsem musela u rušení účtu na pobočce ponižujícím způsobem doplácet dluh zhruba ve výši toho tvýho? Krom toho to nešlo zrušit i kvůli tomu, že neseděl podpisovej vzor... Ale to už jsem vypadala asi dost nepříčetně, tak mi ho úřednice na přepážce nechala opsat z monitoru svýho komplu.
    Smála bych se dodnes, kdybychom od nich dneska neměli hypošku (i s jejich povinným účtem, jak jinak...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já o tom Kaktusu navážno uvažuju proto, že jsem si u nich před časem zkusil utřepat tarif jen s věcma, který potřebuju a i s poměrně velkorysou nadílkou minut volání a sms mi cena takovýho tarifu vyšla na asi 160,- za měsíc. Na net jsem koukal u Vodafonu. Nabízí připojení 250 download/25 upload za 399,- plus 70,- za pronájem modemu.
      O2 mě lehkovážně postavilo před poměrně jednoduchý rozhodování.

      Na nějakou historku s KB si pamatuju. Myslim, žes o tom psala a myslim, že jsem ti tam přispěl svojí historkou, abys jako věděla, že kdybys tu pobočku třeba omylem zrekonstruovala battledozerem, tak já ti dosvědčim, že sem tě v době incidentu viděl na poště. V Chomutově. Ve fakt dlouhý frontě.

      Vymazat
    2. Mně vyšel ten Kaktus tenkrát taky nejlíp. Až si teda říkám, esi to za ten peníz funguje. Ale ani internety na něj nějakej hnůj nekydají, tak asi cajk.
      A dík za alibi, přesně tak to bylo!
      Nemáš náhodou inženýra na cestě do Brna? Je tu ve vlaku klučičí rugby oddíl. Kluci jsou každopádně v ráži, řežou se tady i ve vedlejším kupéčku:)

      Vymazat
    3. Náhodou mam. Ostatně o organizaci tohohle vejletu jsem si jen tak lehce otřel kušnu v poslednim odstavci... :-D

      Vymazat
    4. No nene! Tak to jsem jela doslova par metru od budouci pointy!:) Btw. Treneri jsou sympaticky borci! Ale nemaj to s tema zivejma detma uplne lehky, ja bych stravila po takovym vikendu tejden v sanatoriu...

      Vymazat
    5. Hele jo, oni jsou to fajn člověci. Já taky teď ze všeho nejvíc laboruju s tim, jak to napsat, aby to nevypadalo, že je mam za úplný kokoty. Protože jako nemam. :-D

      Vymazat
    6. Nejlepší na podpisovým vzoru je, že oni ho mají zkoumat grafologicky a místo toho řeší, jestli je tam křestní celý a ne jen písmeno s tečkou.

      Kdysi jsme něco organizovali, přišel produkční, vzal tužku, na prezenční listinu vysekl 8 absolutně rozdílnejch podpisů a vymalováno.

      A.P.

      Vymazat
    7. Já jsem u T-mobil. Kupuju SIM 20 GB na měsíc/ 300kč, někdy sleva, a používám to jako hotspot. Telefon je zvlášť na jinou kartu a dobíjí se to u stánku. Ten stojí asi 100 kč na několik měsíců. Vůbec z ní netelefonuju.

      A.P.

      Vymazat
  2. Za me vsichni lidi, co dobrovolne delaj s detma, zaslouzej metal. Tady rada prehlidnu par nedokonalosti. Kor kdyz se z vedlejsiho kupe ozyvaji dute rany a rev jak z opicarny a pak se pri vystupu nemuzes dopocitat a hrozis tem demonum, ze si to kdyztak v cilovy stanici v Madarsku budou vysvetlovat sami. Ale urcite se i u techto superhrdinu najde prostor pro ty, ehm, vice nedokonale:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No o tom žádná, organizovat akce pro děcka je adrenalinovej sport na vrcholový úrovni a já fakt obvykle nemužu o těch našich trenérech říct křivýho slova. Ale tentokrát si teda vybrali slabší chvilku.

      Vymazat
    2. Doufam, ze se o tom rozepises vic:)Jako nezaujaty svedek ti muzu jen rict, ze karma jim to vratila uz ve vlaku.

      Vymazat
    3. Musim rict, ze na pojednani o ceste malych rugbistu budu hoodne vyhlizet :)) taky ty svoje deti v tom stadu mate nekdy problem poznat?

      IK

      Vymazat
    4. No. Bych rád. Ale jak řikám - nechci z nich dělat vocasy a ten organizační opruz už nijak dál nevypointovali.
      ...moc naproti tý můze prostě nešli...

      Vymazat
    5. IK: Kdybychom náhodou nepoznali my je, oni se k nám přihlásej... :-D

      Vymazat
  3. Vymáhání šesti korun soudně mě teda hodně pobavilo. A což teprve ten jeden halíř... :-D Teprve teď doceňuju, jak bezproblémová je moje banka a jak hladkou historii mám se svým operátorem. Každopádně nejet do Austrálie, pořád ještě bych nejspíš měla svůj hloupý telefon, takže máš moje sympatie, že pořád držíš basu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šest kaček dostali bez vyhrožování. To až ten halíř chtěli vymáhat... :-)
      Komerčka mi přijde bejt podobnej cirkus jako Spořitelna. Velký, rozežraný, co pořád ještě těžej z toho, že maj bankomat na každym rohu.

      Vymazat
    2. Já jsem taky u KB a oni už tam mají politiku ESG a tak mě trochu mrazí v zádech, protože to je ten Playboy bez nahatejch děvek, Victorinox bez nože a Boeing, kde se dbá víc na inkluzi a diverzitu než na nějakou trapnou bezpečnost. Taky ponorka Titan, která zcela includovaně implodovala.

      Buďte rádi, že u KB nejste a dobře se vám spí.

      A.P.

      Vymazat